България е на 66-то място по защита на собствеността

  • 10 август 2016 15:56

  • 1577
  • 1
България е на 66-то място по защита на собствеността
© Булфото Архив

България е на 66-то място в света по защита на правото на собственост. Това показва изследване на Алианс "Право на собственост" и Института за пазарна икономика.

Класацията е обхванала 129 държави, като отчита защитата на интелектуалната собственост по света през 2016 г. Страната ни е наредена сред Тайланд и Индонезия по този показател. Спрямо 2015 г. резултатът на страната се повишава едва с 0,1 точки и достига средата на скалата за оценка - 5 точки, предаде БТА.

Резултатите са формирани въз основа на представянето на държавите в три различни области: правна и политическа среда; право на физическа собственост и право на интелектуална собственост. Средният резултат в света е 5,45 т. от максималните 10 точки. На първо място в класацията отново е Финландия /с 8,4 т./, следвана от Нова Зеландия, Люксембург, Норвегия и Швейцария.
Междувременно България е сложена на 45-то място в света по условия за правене на бизнес. Според анализаторите, страната продължава да е разтърсвана от корупционни скандали, а съдебната система е оценявана като неработеща и обслужваща външни интереси.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
1577 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.08.12 | 08:06

1
Опапали сме материалната, та стигнахме до интелектуалната собственост. Не виждам чалгаджиите-интелектуалци да живеят зле. Ама баба на село, дето и крадат кокошчиците наистина е загазила в милата ни родина.

Добави коментар

Водещи новини