Вече проверяваме и онлайн пенсиите си

  • 04 юли 2016 13:29

  • 2051
  • 2
Вече проверяваме и онлайн пенсиите си
© Novini.bg

Пенсионерите вече могат да проверяват онлайн актуално състояние на изплащаните им пенсии и добавки. Услугата е активна от 1 юли, съобщиха от Националния осигурителен институт.

В сайта на института вече има нова директория наречена „Справка за актуално състояние на пенсионер“. Там всеки желаещ може да се регистрира и да получи персонален идентификационен код, който се издава от Националната агенция за приходите.

От началото на месеца е достъпна и друга електронна услуга, насочена към пенсионерите с постоянен адрес в страни - членки на ЕС, Европейското икономическо пространство и Швейцария, както и в държави, с които България прилага международен договор в областта на социалното осигуряване.

Чрез тази нова услуга всеки осигурен човек, който живее в някоя от посочените държави и получава пенсия по българското законодателство, може по електронен път да избере или да промени начина, по който да му бъде изплащана тя.

Услугата се намира в рубрика "Е-услуги"/"Административни услуги"/ НОИ - Централно управление (Европейски регламенти и международни договори), където е публикувана и подробна информация за начина и условията за подаване на заявлението.

Калина Христова
2051 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.07.29 | 07:35

2
като вземеш една що годе добра идея , и я пречупиш през българския номенклатурен модел се получава един чудовищен тарикатлък за лъжи и измами та чак тръпки полазват по врата

2016.07.06 | 10:41

1
Ще се възползвам ,да проверя ,дали като стоят ,не са се увеличили от 160 ,на 162 лв !Какъв кеф !А за такса колко ?

Добави коментар

Водещи новини