Скандално твърдение: Чистачките в София били с по-големи заплати от полицаите

  • 05 март 2016 14:31

  • 8562
  • 18
Скандално твърдение: Чистачките в София били с по-големи заплати от полицаите
©

Министерството на вътрешните работи беше обявило, че ще има засилено полицейско присъствие по празниците, заяви зам.-министър Цвятко Георгиев. Много е вероятно е подобни мероприятия да бъдат провеждани не само в столицата, но и на други места, допълни той.

Зам.-министърът потвърди по Нова Телевизия, че е има конкретни сигнали за заплахи, но на това масирано полицейско присъствие по празниците трябва да се гледа като на "проверка на готовността на наши структури да реагират".

По същата причина бил мобилизиран и Специализираният отряд за борба с тероризма. "Всеки сигнал ние считаме за сериозен, затова го проверяваме - за да бъдат изчистени всякакви заплахи", подчерта Георгиев.

Запитан дали акцията е свързана със сигналите от САЩ за подготвяни нови атентати срещу американски граждани в страни от Европа, зам.-министърът отговори: "Съвременният свят е изтъкан от противопоставяния. Не бих искал да казвам откъде е дошло предупреждението."

Служителите на МВР не са доволни, че две от неприемливите за тях предложения на финансовия министър Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва са останали в последната редакция на текстовете за реформата в системата, стана ясно от думите на Галентин Грозев, председател на синдиката Алианс "Сигурност".

Единият текст е свързан с намаляването от 20 на 12 на броя заплати, които постъпващите сега служители ще получат при напускане на системата. Вторият е за съкращаване на платения годишен отпуск от 30 на 25 дни за всички служители.

Предлагаме намаляване на платения отпуск не с 5, а с 12 дни, които се полагат за извънреден труд, като той бъде заплатен, каза Грозев.

"Протести винаги може да има. Но може да влезем в "Гинес" с най-много протести на човек от населението", отбеляза той, запитан за подготовката на нови синдикални акции.

По думите му обаче всяка година през последните 4-5 години нещо се отнема и нещо се влошава в социалния пакет на служителите на МВР. Той изрази съгласие, че реформата трябва да започне с разделяне на администрацията от хората, които са полицаи и пожарникари. "Но това е само първа стъпка. То няма да повиши ефективността на полицаите и пожарникарите", обясни синдикалистът.

Втората стъпка е да дойдат средства и ръководството да даде гаранции, че те ще се използват правилно.

"Има разделение на служителите според техния статут, извеждане на нетипичните дейности извън МВР", коментира зам.-министър Георгиев.

Според Грозев все още има опасност служителите на МВР да бъдат поставени в обществото "по-зле от всяка друга професия". По думите му стартовата заплата на полицая е 620 лв., доката средната в "Чистота"-та в София е по-висока.

"Не е логично полицаят да стане милионер, но не е логично да бъде и в долната част на стълбицата", отсече синдикалистът, като допълни: "Не съм убеден, че тези реформи ще минат през парламента."

"Освен мотивацията, няма и обучение. А един колега го разследват за това защо в 9.50 часа си е погледнал телефона", възмути се Грозев.

"При реформата служителите на МВР няма да бъдат засегнати по никакъв начин - нито техните доходи, нито правата им на труд. Това е нашата цел", подчерта зам.-министър Георгиев. Той допълни, че има разчети за преразпределение на средствата, но те все още не са представеени пред синдикатите.

Последвайте канала на

Novini.bg
8562 18

Свързани новини

Коментари 18

Добави коментар
мвр

2016.04.20 | 22:07

18
ами да хващат метлите и да започват да метат.
черноморски

2016.04.20 | 22:07

17
Чистачките поне чистят боклука докато полицаите ни от преди поне 30 или 35 г не го почистват то и затова България е на тоя хал! Браво, че заплатите им на чистачките са високи който работи заслужава честно и високо заплащане!
Петров

2016.03.26 | 22:43

15
Чистачките/т.нар.хигиенистки винаги са вземали повече пари от много други държавни и сега вече и частни служители. Те на основната си месторабота получават примерно 60-70% от средната заплата на служител в учреждението или фирмата. Но, обърнете внимание- 2 до 3 часа работно време. В последните години повечето чистачки работят и на второ място за 2-3 часа и получават същото!Ще рече за максимум 5 часа получават 120-140%, отнесено към заплатите на редовия служител/експерт. Правото за дрехи,обувки и прочие няма да се коментира.Най-работливите ходят да работят и по домовете -още 2-3 часа и при добър график една чистачка си докарва поне двойно повече от инженера/икономиста и особено от асистент/научен работник в БАН за работен ден с продължителност колко?...около 8 часа!В заключение-техният труд се уважава, а на много други-не!

2016.03.26 | 22:43

16
Стани чистач бе майка ти да ... , на последък редовно забелязвам хигиенистки които са си накупували Ламборджинита . Относно БАН ,сестра ми работи там и за цял ден не свършваше работа ,колкото чистачка за 20мин. , сега работи , повтарям работи в частна фирма и не се оплаква от заплатата. Никога няма да се оправи скапаната държава ако постоянно се противопоставят хората едни срещу други ,било то по професионален принцип ,било то по политически и др. ,и не се гледа как като цяло обществото да се промени и да тръгнем по-единни към по-добро
хфйк

2016.03.16 | 01:59

14
Ако става на въпрос и общаците в София взимат 700 лева чисто, но никой не иска да е общак. Освен заплащане има в една работа и условия на труд, работна среда, възможност за развитие, възможност за израстванв, сигурност... А и половината полицаи взимат подкупи. Така че професията си е престижна. Не случайно една от най-желаните и с уреждане
малее

2016.03.13 | 10:43

9
Полицаите са нагли простаци!!! Да ме прощават ама вишист започва на 700 лв стартова заплата без дрехи плюскане и ала бала!!! Съкращения бе!!! Стига с тая полиция!!! Търтей!!! Няма полза от тях никаква!!! Обрани магазини, излъгани бабички!!! аре баста!
лззйдй

2016.03.16 | 01:52

13
Ловеч като си балам работи и за 200
оо

2016.03.16 | 01:51

12
Де ги тея 700 лв. че да почна там, у Ловеч са 350

2016.03.13 | 10:43

10
То па едни вишисти !!!!
ззззхйл

2016.03.16 | 01:50

11
Глупости на търкалета. Половината от часовете на един полицай са нощен труд. Това веднага прави стартовата чиста заплата над 800 лрва. Заплащането в чистотата винаги е било високо, но труда е къртовски. Гледал съм ги сутрин как махат лед от спирките на градския транспорт. Това след някоя и друга година оставаш без стави. Допълнително във всяка бригада стои "юркач" . Така че сигурно оставаш и без нерви. Действието се развива на минус 20. Тоя със 700 те лева стартова за вишист - зависи коя специалност/позиция. Аз започнах стаж на 1100 бруто. Това е минималната заплата за професията ми според националния класификатор

2016.03.12 | 08:40

6
Това не е проблем на чистачките. То и заплатите на лекарите са по-малки от тези на полицаите, но това не значи, че трябва да намалят заплатите на ченгетата. Хората в белите страни отдавна са решили този проблем. Заплатите са адекватни, затова държавите им са уредени, образованието им е на ниво, а хората живеят достойно.
ротетролгеносен

2016.03.13 | 10:43

8
и, парите за достойността откъде? щото другарите чакат да се даде, и да има някой "да накарат на работа". ами нормални хора за целта не останаха. а шкембелиите с фуражки или зелени чорапи още си търсат канцелариите от тошово време. достойните канцеларии.
alexn

2016.03.13 | 10:42

7
То па едни фурашки! И с тях и без тях все същото.
авиотехник

2016.03.12 | 08:40

5
няма по досадно нещо от чистачките

2016.03.12 | 08:40

4
напишете в гуугъл "Радан Кънев Чат" първото което излезе в забранено за лица под 18 години порно снимка на Радан

Добави коментар

Водещи новини