Поредно понижение на производствените цени

  • 29 февруари 2016 13:00

  • 1096
  • 0
Поредно понижение на производствените цени
© novini.bg

Производствените цени в България се понижиха през януари както на месечна, така и на годишна база, показват данни на Националния статистически институт.

Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява през януари с 1,0% спрямо предходния месец, когато също отчете понижение с 1,0 процентен пункт.

Най-съществено понижение на цените се наблюдава в добивната промишленост – спад с 3,2% и в преработващата промишленост – понижение с 1,2%, докато при производството и разпределението на електрическа енергия, топлоенергия и газ няма изменение в производствените цени.

На годишна база общият индекс на производствените цени в страната се понижи през януари с 3,3% след спад с 3,6% през декември.

Индексът на цените на производител само на вътрешния пазар в България през първия месец на 2016 година е с 0,7% под равнището от декември, когато беше отчетено понижение с 0,5% и регистрира понижение с 2,9% на годишна база (спрямо януари 2015-а) след спад с 3,2% и през предходния месец.

По-рано този месец НСИ оповести доклад, според който инфлацията (потребителските цени) в България през януари остана на нивото през декември (0,0% на месечна база) и без промяна спрямо година по-рано (0,0% на годишна база).
Днешните данни за производствените цени обаче са предпоставка за ново влошаване на българската инфлация през следващите месеци.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1096 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини