Отчитат още по-добър бизнес климатът у нас

  • 28 януари 2016 12:38

  • 708
  • 0
Отчитат още по-добър бизнес климатът у нас
© novini.bg

През януари 2016 г. общият показател на бизнес климата се повишава с 0,6 пункта спрямо декември 2015 г. заради показателите в строителството и в сектора на услугите, съобщават от пресцентъра на Националния статистически институт.

Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" запазва приблизително равнището си от декември 2015-а. Средното натоварване на мощностите през януари се повишава с 2,7 пункта и достига 75,2 на сто, като предприятията съобщават и за излишък от мощности. Несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната остават основните пречки за развитието на бизнеса в отрасъла.

През януари съставният показател "бизнес климат в строителството" се повишава с 3,0 пункта заради подобрените очаквания на строителните предприемачи за състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Производственият график е осигурен с договори за по-голям период от време в сравнение с три месеца по-рано - 5,3 месеца при 4,4 - за октомври 2015 година.

Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" намалява с 3,4 пункта спрямо предходния месец. Анкетата отчита увеличение на конкуренцията в бранша и недостатъчно търсене на стоките. Търговците на дребно очакват продажните цени в отрасъла да останат без промяна през следващите три месеца.

През януари съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" нараства с 3,9 пункта, което се дължи на по-големите очаквания на мениджърите за състоянието на предприятията.

Последвайте канала на

Десислава Станева
708 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини