Потреблението на ток у нас скочи с 20% заради студа

  • 20 януари 2016 12:47

  • 1126
  • 2
Потреблението на ток у нас скочи с 20% заради студа
© Getty Images/Guliver

Заради застудяването потреблението на ток е скочило с 20 на сто в сравнение с предишните седмици, когато беше по-топло. Очаква се днес да използваме 145 милиона киловатчаса, което ще е най-високото потребление за януари, но е доста под рекордите от предишните години. Въпреки това се използват част от резервните мощности за покриване на потреблението. Това каза за "Хоризонт" Митю Христозов от Централното диспечерско управление.

"Очакваме такова да бъде потреблението. Очаквани са и върховите товари, имаме нулева аварийност. Всички производствени мощности, които са планирани да работят, са в работа. От аварийния резерв използваме само блока в "Марица-З", Димитровград, т.е около 100 мегавата. Около 15 % от разполагаемия резерв е активиран да работи, а останалият просто чака, евентуално необходимост от пускане", заяви той.

Христозов обясни и каква е ситуацията при термичните централи, където при много ниски температури обикновено се получават проблеми с въглищата: "Надяваме се, че са взети съответните мерки. Надяваме се, че ритмичността на подаване на въглища няма да бъде нарушено, защото наистина работим в екстремна ситуация в момента. Комплексът "Марица-изток" е натоварен сто процента, абсолютно всичко работи на пълен товар. Не би трябвало да има някакви проблеми".

Последвайте канала на

Десислава Станева
1126 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
FM

2016.08.12 | 08:36

2
Кюмюра скъп, дървата тоже, а най-скъп е тока.
ВАЖНО!

2016.01.20 | 14:11

1
Хора за нищо на света не ходете да работите на Елените обл. Бургас. На Елените не плащат, там ще бъдете нищожества и на всичкото отгоре ще работите без пари! Настаняват те в общежитие без никакви условия за живеене! Отношението е като към животни!

Добави коментар

Водещи новини