Около 10 февруари ще са готови резултатите от проверката на КЕВР в "Овергаз"

  • 13 януари 2016 11:10

  • 781
  • 0
Около 10 февруари ще са готови резултатите от проверката на КЕВР в "Овергаз"
© Novini.bg

Около 10 февруари се очаква да бъдат готови резултатите от проверката в газовото дружество "Овергаз", назначена със заповед на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ Иван Иванов. Това коментира той пред журналисти.

Реално проверката е започнала вчера. Целта й е да се провери финансовото състояние на дружеството и изпълнението на задълженията му към абонатите за снабдяване с природен газ.

На представителите на "Овергаз" е представен списък с документи, които регулаторът изисква. Служителите и ръководителите на дружеството са помолили за тридневен срок и в петък ще ги предоставят за анализ в КЕВР. При необходимост от дружеството ще се изискват допълнителни документи, отбеляза Иванов.

Срокът за приключване на проверката е 31 януари, след което експертите на КЕВР имат десетдневен срок за изготвяне на доклада с резултатите от нея, който да представят на Комисията. Очаква се това да стане към 10 февруари, коментира Иванов, цитиран от БТА.

По думите му всяка година КЕВР проверява планово по едно от петте лицензирани дружества на "Овергаз мрежи". Сегашната проверка обаче е извънредна, поради настъпилите извънредни обстоятелства в последните два дни на 2015 г., коментира председателят на КЕВР. Той изрази очакване резултатите от нея да отговорят на обществения интерес по темата.

Иван Иванов отбеляза, че от вчера КЕВР и Министерството на енергетиката проверяват и трите електроразпределителни дружества в страната. Целта е да се провери изпълнението на Общите условия им условия, дали изпълняват изискването да няма по-голям период на фактуриране от 31 дни. Целта е също да се провери техническото им състояние в периода на най-голямо натоварване и опасност от възникване на аварийни ситуации, както и възможността им за максимално бързо реагиране.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
781 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини