Природният газ поевтинява с 2,32% (обновена+видео)

  • 30 декември 2015 12:13

  • 1831
  • 1
Природният газ поевтинява с 2,32% (обновена+видео)
© Getty Images/Guliver

Новата цена на газа е с 2,32 процента по-ниска в сравнение с предишното тримесечие, за цялата 2015 г. намалението на цената на синьото гориво е 31,16 процента.

Това заяви днес на брифинг Иван Иванов - председател на КЕВР, след закрито заседание на комисията за определяне на цената, по която общественият доставчик "Булгаргаз" ще продава природния газ.

Иванов уточни, че в енергийни единици това прави 43,59 стотинки за един мегаватчас. Намалението с 2,32 процента е добра новина за българската индустрия, която ще работи с по-евтин първичен енергиен носител, там където природният газ се използва широко, посочи Иванов и допълни, че такива са не малко отрасли от българската икономика. На второ място, по думите на Иванов намалението ще се отрази добре и за битовите потребителите, газифицирали своите жилища. На трето място, това е добра новина за топлофикациите, които ще могат да се разплатят за стари задължения към "Булгаргаз".

Едновременно с това намалението на цената на природния газ с 2,32 процента не е достатъчно основание да се счита, че този ценообразуващ елемент се намалява със значителна определяща стойност. По тази причина КЕВР не излиза с ново решение за цената на електроенергията, произвеждана по високоефективен способ от комбинирано производство, и цената на топлинната енергия, поясни Иванов.

Той каза, че цената на топлинната енергия за гражданите за отоплителния сезон 2015-2016 г. в сравнение с тази на предшестващия сезон, е средно между 15 и 20 на сто по-ниска. За някои топлофикации цената е почти 20 на сто по-ниска, за "Топлофикация София" е по-ниска с малко под 15 процента. Поевтиняването на природния газ и по-високите температури през октомври, ноември, декември, както и прогнозата за топла зима, означават, че потребителите на топлинна енергия ще имат по-малки сметки с около 25 до 30 процента за целия отоплителен сезон при същото използвано количество енергия.

Председателят на КЕВР отбеляза, че за първи път, откакто Комисията определя цената на природния газ, в рамките само на една календарна година /2015 г./ цената на природния газ намаля общо с 31,7 процента, или с близо една трета. За България като потребител на природен газ това е една много добра новина и дава възможност за повишаване на конкурентоспособността на българската индустрия, каза Иванов. Това е и ясен сигнал за българския бизнес да са се старае, там където е възможно, да премине към този първичен енергиен носител, който е много по-чист за природната среда и с много по-голяма енергийна ефективност. Близо 90 на сто от първичната енергия на природния газ се използва от крайните потребители, добави Иванов, цитиран от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1831 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.12.30 | 12:53

1
Така ли?!? Нещо не съм го усетил по сметките за газ, а 31% са сериозно намаление. Разходът ми е един и същ, значи ЧТК са същите шегаджии като ЕРП-тата и търговците на петролни продукти.

Добави коментар

Водещи новини