Близо 30 млн. тона годишен добив въглища планира "Мини Марица-изток"

  • 28 декември 2015 14:32

  • 1380
  • 0
Близо 30 млн. тона годишен добив въглища планира "Мини Марица-изток"
© Gettyimages/Gulliver

От 2016 г. до 2018 г. годишният добив на "Мини Марица-изток" ще бъде 27 млн. 350 хиляди тона въглища. Цената им ще бъде запазена и ще бъдат направени инвестиции в рехабилитация и закупуване на нова техника.

Това е посочено в подготвената тригодишна програма за стабилизиране на въгледобива, обяви на заключителна годишна пресконференция изпълнителният директор на дружеството инж. Андон Андонов, цитиран от БТА.

Целта е възстановяване на ценообразуването на тон условно гориво от 2008 г. и осигуряване на достатъчно въглища за четирите топлоелектроцентрали в комплекса. Инж. Андонов припомни, че през 2009 г. ексминистърът на енергетиката Петър Димитров е въвел нова практика, която не е дала положителни резултати.

През 2016 г. ще бъде преустановена доставката на брикетируеми въглища за "Брикел", за да има възможност да се осигурят по-големи количества за ТЕЦ "Контур Глобул" и ТЕЦ "AES".

За първи път от 10 години "Мини Марица-изток" са закупили нов багер, а през следващите три години планират закупуване на още два.

Инж. Андонов подчерта, че е оптимист и през 2019 година добивът в радневските мини ще достигне 32-33 млн. тона.

Най-голямото въгледобивно дружество в нашата страна завършва годината с 4 млн. тона въглища по-голям добив и 118 на сто изпълнение на годишния план.

Последвайте канала на

1380 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини