Енергийната борса тръгва тестово от 11 декември

  • 03 декември 2015 07:21

  • 1540
  • 1
Енергийната борса тръгва тестово от 11 декември
© Gettyimages/Gulliver

Очаква се българската независима енергийна борса да започне тестова работа с реални участници на 11 декември. Това съобщи пред БТА изпълнителният директор на борсата Константин Константинов. Ще бъде организирана демонстрационна сесия, в която ще се включат и регистрирани борсови членове.

Към 1 октомври на пазара има 11 500 участници, в това число 70 големи търговски фирми, 11 производители и средни и малки предприятия, допълни Емилия Желязкова - аналитик в Електроенергийния системен оператор /ЕСО/.

По думите й вече са лицензирани и регистрирани около 150 търговци на ток. Само 40 от тях обаче са активни.

Качеството на електроенергията по никакъв начин не зависи от търговците, уточни енергийният омбудсман на ЧЕЗ Радослав Димитров. По думите му то се определя от степента на стабилност на мрежата, възрастта й и реализираните инвестиции.

В Западна България мрежата е собственост на "ЧЕЗ-Разпределение", нейното качество не е много добро, в никакъв случай не е европейско, призна омбудсманът. Според него с направените досега инвестиции е реновирана само една трета от цялата мрежа, стопанисвана от "ЧЕЗ-Разпределение-България".

Частта, която ще се заплаща за мрежовите услуги, ще остане регулирана, уточни Александър Йорданов - представител на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/. По думите му свободната част за договаряне е само стойността на електрическата енергия.

Последвайте канала на

1540 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.12.04 | 08:43

1
Значи и протестите ще тръгнат тестово!

Добави коментар

Водещи новини