Нямаме проблеми с газа, не очакваме и да има, обяви ексминистър Добрев

  • 26 ноември 2015 17:59

  • 1284
  • 4
Нямаме проблеми с газа, не очакваме и да има, обяви ексминистър Добрев
© Булфото

Засега няма проблеми за България, не очакваме и да има, тъй като ситуацията е далеч по-различна от 2009. Тогава, ако Русия спреше газа на Украйна, нямаше откъде другаде Украйна да намери източник. Сега Украйна има алтернативни доставки и задоволява повече от 50% от нуждите си. Спирането на газа на Украйна не е фатално за България.

Това увери в предаването „Лице в лице“ по бТВ бившият енергиен министър и настоящ шеф на енергийната комисия в парламента Делян Добрев.

Коментарът му дойде по повод вчерашното решение на Русия да спре доставките на газ към Украйна.

Нашата алтернатива е каспийският газ, който ще дойде до нас през 2019 година. Проблемът не е в това дали са изградени тръбите или не, проблемът е, че няма непосредствена алтернатива. Тези интерконектори се забавиха много във времето, но дори и да бяха изградени тези трасета, нямаше откъде да вземем газ, отговор той на въпрос защо ние все още нямаме алтернатива за газифициране.

Най-добрата алтернатива е да намерим собствен газ, на мнение е Добрев, който допълни: „Очакваме да има. Освен „Хан Аспарух" тази година успяхме да проведем втори конкурс за блок „Силистар“. До няколко седмици ще започне проучването и на този блок“.

Последвайте канала на

1284 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
да се внимава

2015.11.28 | 11:10

4
иначе може д а стане като преди години.От горе наредили срочно да се спре обгазяване от дъното на морето ..Пострадали от наркотици в Украйна приели неправилно нареждането и спряха профилактични газопроводи..А ИЗраел направо почнаха да бомбандират ГАЗА.. У нас естествено подставени изкупили мазута с после го продали вероятно без да го вадят от цистерните

2015.11.28 | 11:09

3
Българи , следващият път си изберете по безочливи и по прости. Тези се изчерпаха по простотия

2015.11.26 | 20:30

2
Какви проблеми бе чочко , нали си имаме хъб. Ще си пускаме колкото си искаме.Пък ето я идва 2019
за секи случай не мешает

2015.11.26 | 19:23

1
Za всеки случай да се осигури мазутен резерв,,ПРи тия ниски цени на петрола мазута трябва да е без пари..

Добави коментар

Водещи новини