Депутати: Нужни са ни алтернативни газови източници, за да не преживеем кризата от 2009 г. (обновена

  • 25 ноември 2015 11:39

  • 1791
  • 1
Депутати: Нужни са ни алтернативни газови източници, за да не преживеем кризата от 2009 г. (обновена
© novini.bg

Депутатите коментираха спирането на руския газ за Украйна.

Припомняме ви, че днес стана ясно, че официално Русия е спряла доставките на синьо гориво за украинската страна поради неплащане на сметките.

Таско Ерменков от БСП заяви пред репортер на novini.bg се надява това да не повлияе на транзитния газ, който минава през Украйна за Европа, но поясни, че на Украйна трудно може да се вярва. "Важното е, че това не се случва за първи път", подчерта Ерменков и напомни: "Години вече губим в лутане, постоянно говорим за този или за онзи поток, в последно време заговорихме за хъб, като не знам от март ли ще го караме този газ за хъба. Ние ще бъдем потърпевши при една евентуална криза".

Проф. Станислав Станилов от Атака заяви по темата, че България при всички случаи ще пострада, ако проблемът не бъде решен, но се надява да се намери изход.

Енергийният експерт от ДПС Рамадан Аталай поясни, че в цялата тази извънредна ситуация, в която се намира светът всички е възможно. "През 2009 година ние вече преодоляхме една такава криза. Аз се надявам, че нашите складове и хранилището в Чирен имат необходимите запаси и ако се стигне до кризисна ситуация като тази през зимата на 2009 година ние ще издържим поне 90 дни. Все пак трябва да търсим изграждането на алтернативни източници за доставка. В момента има и европейски средства, отпуснати за това, но не очаквам Русия да създаде онази обстановка от опреди 6 години", каза Аталай.

Красимир Каракачанов от ПФ обясни, че щом не си плащат сметки Украйна е нормално да й бъдат спрени доставките от Русия. "През 2009 година имаше подобна ситуация", напомни и той. "Тогава бе свикан КСНС при президента Георги Първанов и  беше взето решение да се търсят алтернативни връзки. Но от тогава нещо да се е случило досега? Силно се надявам да не се стигнем до кризисна ситуация", каза Каракачанов.

Темата коментира пред репортер на novini.bg и депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. Той смята, че опасността от газова криза е много по- малка от 2009 г., защото газохранилищата са пълни, а и ще има алтернатива от Гърция.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1791 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.12.17 | 16:28

1
Що бе, нали подържате украинските мекерета? Да ви дадът газ. Имат достатъчно окрадени запаси, ако са пичове, ще пуснат. Ама не са, така че .... на студено, да ви дойде ум в гадната предателска тиква!

Добави коментар

Водещи новини