НЕК разсрочва заема за АЕЦ „Белене”

  • 03 ноември 2011 15:50

  • 1037
  • 0
НЕК разсрочва заема за АЕЦ „Белене”
© Булфото

НЕК няма да може да изплати навреме заема, който получи от френската банка „БНП Париба” за АЕЦ „Белене”.

Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на компанията Михаил Андонов. „В момента няма кой да плати на БНП 250 млн. евро на 21 март 2012 г. Затова водим преговори за разсрочване на сумата от август”, каза Андонов.

Засега обаче той отказа да даде подробности за колко време компанията иска да се разсрочи изплащането на кредита, пише Стандарт Нюз.  Относно самия проект, шефът на НЕК намекна, че към него има интерес от нови европейски инвеститори и не е изключено след известно време те да се включат в изграждането на централата, но отказа подробности.

Андонов каза още, че работната група, в която участват още БЕХ, „Росатом” и консултантът HSBC, която работи по структурирането на проекта,  цената на тока от централата и т.н.

„Има първоначалните междинни доклади на консултанта по проекта – британската банка HSBC, но не и окончателните, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. След като консултантът си свърши работата, има още много неща за доуточняване, стана ясно от думите му. Затова и „Росатом” е поискала споразумението с НЕК да бъде удължено до 31 март догодина, тъй като сами разбират колко много работа има, каза още Трайков. „За момента HSBC ни предава само вариантите, при които проектът ще бъде успешен. Но след това ние и руснаците трябва да се договорим и за това как да бъде изградена централата”, каза още Трайков.

Относно съдебните спорове с изпълнителя „Атомстройекспорт”
, Андонов каза, че още не е получавал информация, че руснаците са увеличили иска си срещу НЕК на 130 млн. евро, каквото намерение обяви шефът на руската компания Александр Глухов миналата седмица. Той обаче предупреди, че НЕК също е подготвен да увеличи сумата по своя иска срещу „Атомстройекспорт”. Шефът на българската компания смята, че извънсъдебно споразумение по спора е възможно, но инициативата трябва да дойде от руснаците, защото те са започнали с делата.

Ако двете страни не стигнат до такова, процесът може да отнеме 5-6 години, през което време дори и централата може да бъде построена. От думите на Андонов стана ясно още, че цената на строителството няма да бъде 6,3 млн. евро, а по-малко, но отказа да назове цифра.

В същото време за 2012 г. компанията има и нужда от около 150 млн. евро за планираните инвестиции в развитието на електропреносната мрежа, най-вече в Североизточна България, за да бъдат спокойни инвеститорите, че новоизграждащите се мощности там ще бъдат присъединени навреме, обясни Андонов. Той допълни, че само догодина там трябва да бъдат изградени три подстанции и два електропровода. 

Шефът на НЕК планира необходимите средства да бъдат привлечени чрез пари от еврофондовете и собствен капитал. Отделно НЕК възнамерява да продаде част от активите си от неоперативния капитал на дружеството. Става въпрос най-вече за терени, на които е било предвидено да се изграждат съоръжения, но проектите не са били реализирани или пък са недовършени. Потенциален купувач, според Андонов, са ЕРП-тата или други частни компании.

НЕК не се е отказала от плановете си за изграждане на вятърни, слънчеви, както и малки газови електроцентрали, каза още Андонов. Същевременно обаче върви и процесът по изграждането на каскадата „Горна Арда”. Там австрийският партньор на НЕК EVN вече държи 70%, след като придоби дела на турския си предшественик „Джейлан” и увеличи капитала, а НЕК има 30. Реалното строителство обаче може да започне в най-оптимистичния вариант до 2 години, след като мине процедурата по Оценка за въздействие върху околната среда и бъдат издадени необходимите строителни разрешителни.

Проектът също още не е съвсем готов, но е по-вероятно да се премине на варианта с два язовира и водонапорна тръба, както предлагат от EVN. Въпреки че въпросът не е обсъждан сериозно все още, Андонов смята, че „Горна Арда” трябва да бъде изграден като ПАВЕЦ, защото ВЕИ-централите у нас имат нужда от заместващи мощности.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1037 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини