Горанов: Когато председателите на КРИБ и КНСБ не са заедно пред прожекторите, са като Том и Джери (в

  • 25 септември 2015 11:36

  • 1625
  • 0
Горанов: Когато председателите на КРИБ и КНСБ не са заедно пред прожекторите, са като Том и Джери (в
© Булфото (архив)

Министърът на финансите Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва взе участие в стартиралата днес в София Националната кампания „Бизнес на светло за по-добро бъдеще!”, предаде репортер на Novini.bg.

Тоя зави, че сивата икономика ерозира демокрацията и правовия ред в държавата, а това вреди на конкуренцията и има много тежки обществени последици. "Борбата срещу сивия сектор е много важна. В нестабилна политическа ситуация, в каквато България се намираше и за кратко време се смениха няколко правителства, тази икономика оказва много лоши измерения върху фискалния резерв. Оттеглянето на държавата води до сериозна дупка във фиска. Такива икономики, крехки като нашата, могат да бъдат силно застрашени. Ако не успеем да ограничим сивата икономика, можем да изпаднем в зависимост от международните кредитори и да загубим суверенитета", подчерта финансовият министър.

"Трябва да търсим баланс между законодателни решения и силово регулиране в този сектор. Доволен съм, че и трите страни сядаме на една маса и търсим начин да решим този проблем, защото председателите на КРИБ и КНСБ, когато не са заедно пред прожекторите, са като Том и Джери", пошегува се Горанов.

Финансовото министерство започва свирепа борба със сивия сектор сред търговците на автомобили втора употреба. Още в понеделник ресорният министър Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва ще предложи на ръководството на НАП да започне проверки на големите борси за употребявани автомобили в България, съобщи лично той по време на конференция, посветена на изсветляването на икономиката.

Горанов обяви още, че се подготвя и законопроект с мерки за изсветляване на дейността на автомобилните сервизи.

Относно приетата на първо четене възможност за зареждане на пропан-бутан за битови нужди на всяка бензиностанция, финансовият министър допусна, че може да има преосмисляне, ако се прецени, че това е крачка назад за бизнеса. Инициативата на Горанов за стартиране на проверки по автомобилните борси беше провокирана от изказване на председателя на Асоциацията на автомобилните производители Стоян Желев, предаде Дарик.

„Около 250 000 са употребяваните автомобили. Основната част от тези автомобили, да не кажа всичките, се продават на физически лица и се продават под формата на продажба от физически лица, които уж са продали 300-500 автомобила, но нито се регистрират по ДДС, нито като физически лица, които извършват някаква икономическа дейност", обясни Желев.

"Ще съсредоточа усилията на колегите от НАП да видят как се развива автомобилната промишленост на територията на България", коментира Горанов.

В същото време Министерството на транспорта подготвя законопроект за борба със сивата икономика в автосервизите. По данни на автомобилната асоциация сивият сектор обхваща над 90 процента от тях, като годишно там се завъртат над 2.5 милиарда лева.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1625 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини