Два пъти по-малко злополуки с фатален край отчетоха в строителството

  • 16 септември 2015 14:37

  • 1186
  • 1
Два пъти по-малко злополуки с фатален край отчетоха в строителството
© Булфото

Два пъти по-малко инциденти с фатален край и намаление с една пета на общия брой трудови злополуки на работното място са отчетени в строителството от началото на годината до края на август.

Това показват оперативните данни на НОИ за трудовия травматизъм, предоставени на ГИТ и цитирани от инспекцията по труда.

Регистрираните трудови злополуки са 128, от които 7 смъртни, при 157 общо и 14 фатални инцидента за същия период през 2014 година.
Според ГИТ намалението на злополуките е в резултат на засиления контрол на Инспекцията в един от най-рисковите сектори.

Направени са шест пъти повече проверки, отколкото през 2014 година. От 1 януари до 31 август 2015 година проверките в строителството са 3244, при 587 година по-рано. Установените през тази година нарушения са 16 821 общо, от които свързаните с осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд са 12 509. През 2014 година нарушенията са били общо 2923, от тях по условията на труд - 2097 броя.

При проверките най-често се констатира неподходящо обезопасяване или пълната липса на такова на отворите на строителните и конструктивните елементи, както и на външните контури на плочите на сградата, на изкопите, на мостчетата за преминаване, на площадките за складиране на материали.

Липсват парапети, други подходящи ограждения или достатъчно здраво покритие, което може да понесе съответно натоварване. Това засилва риска от падане от високо или от удар от падащи предмети, посочват от ГИТ.

Не се осигуряват подходящи лични предпазни средства или не се използват. Не е организиран редът и чистотата, както и складирането на строителните отпадъци на обекта, което може да доведе до спъване, подхлъзване и падане. Допуска се разполагането на земна маса, строителни материали, съоръжения и други, както и движението на строителни машини, в опасна близост до ръбовете на изкопите, което може да доведе до свличане на земни маси.

Кабелите за захранване на временните ел. уредби са положени директно върху терена, което ги подлага на механично въздействие и може да наруши изолацията им. Може да доведе и до спъване и тежко падане, допълват от Инспекцията.

Липсва писмена договореност за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд и предприемане на съвместни мероприятия между предприятия, работещи едновременно на една и съща площадка. Не се прави периодична оценка на риска, съобразена със съответния етап на строителство, както и съвместно между строител и подизпълнители.

Тази година сред строителните обекти, подлежащи на засилен контрол по план, са включени и такива с голям обем изкопни работи. През първата половина на 2014 година беше отчетено, че сериозно се увеличават трудовите инциденти вследствие на свличане на земни маси и от средата на август започна извънредна инспекционна и информационна кампания за предотвратяване на подобни инциденти, припомнят от ГИТ.

От 2015 г. контролът на обектите с голям обем изкопни работи се планира предварително по специалната мярка.

Последвайте канала на

1186 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.09.16 | 17:04

1
ami то така щот много намаля

Добави коментар

Водещи новини