Ще строим риболовни кораби за Русия

  • 26 октомври 2011 09:08

  • 2035
  • 0
Ще строим риболовни кораби за Русия
©

Поръчки за кораби за риболов и преработка за Русия очакват българските корабостроителни заводи. Това стана ясно на четвъртата среща на постоянната руско-българска работна група в областта на корабостроенето, кораборемонта, морския и речния транспорт, която се провежда във Варна.

Държавната програма на руското правителство е за следващите десет години да обнови флота си със строителството на над 1000 кораба, каза Леонид Григориевич Горбов, зам.генерален директор на стопанското обединение по корабостроене и коаборемонт в Русия и съпредседател на постоянната българо-руска група, пише Стандарт Нюз. В тази мащабна програма са предвидени 6 млрд. долара само за научни изследвания и проучване, добави той.

Първата стъпка в партньорството предвижда българските заводи да участват с окомплектовъчни части и оборудване. Обсъждаме и строителство на кораби за риболов, каза Горбов. Руснаците са разработили три варианта - за кораб-фабрика, за далечен улов, за преработка, замразяване и съхранение. От българска страна се подготвят офертите, каза инж.Светлин Стоянов, председател на УС на българската национална асоциация по корабостроене и кораборемонт.

Готови проекти за такива големи кораби руснаците не са намерили дори в традиционните със стопанския си улов страни като Испания и Норвегия. Затова влагат толкова пари за научни разработки и проучвания. На първо време за оборудване на нови руски кораби ще се преговаря с "Корабно машиностроене-Варна", със завода в Русе за корабни мебели и изолация и със завода в Шумен за бойлери. В Русия например имало само един производител на корабни врати и затова България може да изнася на конкурентни цени. На срещата във Варна участваха и представители на министерството на икономиката.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2035 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини