Руска медия: София остава и без инвестиции, и без реактор

  • 07 април 2015 09:18

  • 2053
  • 3
Руска медия: София остава и без инвестиции, и без реактор
© Булфото

Поредният голям енергиен проект в България - този път американски, се озова на ръба на закриването. Премиерът на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г заяви, че в България няма пари за изграждане на нов, седми енергоблок от АЕЦ "Козлодуй", пише "Росийская газета".

Договорът на предишното българско правителство с американската компания "Уестингхаус" за изграждане на седми блок от "Козлодуй", сключен "без търгове, обсъждания и други процедури, приети за проекти от този мащаб", бе представян като алтернатива на подновяването на строежа на АЕЦ "Белене" по договор с Русия, напомня московският официоз. "Уестингхаус" заяви, че продължава преговорите с България, но председателят на енергийната комисия в българския парламент Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор: съобщи, че не се водят никакви преговори. Той нарече проекта авантюра и подчерта, че София трябва да преразгледа своите договорености с американците", пише вестникът.

Според експерти, и двете страни се стремят да запазят своя имидж - за българския премиер е "неуместно" да отказва на американците, а "Уестингхаус" иска да има осъществен проект в Европа. Твърде вероятно е обаче София да остане хем без инвестиции, хем без реактор, предупреждава "Росийская газета". Сериозните финансови проблеми във връзка с единствената действаща българска АЕЦ "Козлодуй" и проекта на "Уестингхаус" вероятно не са изненадали правителството на България.

Кабинетът обаче е поставил "политическите причини зад този проект по-високо от икономическата изгода от партньорството с Русия за изграждане на друга АЕЦ - "Белене", смята руският експерт Леонид Гусев, чиито думи помества сайтът "Бигпауър дейли".

Последвайте канала на

БТА
2053 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
савободна търговия с Русия

2016.06.05 | 22:03

3
ТРЯВА ДА НАПУСНЕМ ТОЗИ ВРЕДЕН ЗА НАС ес
данъкоплатец

2016.06.05 | 22:03

2
България няма нужда от АЕЦ. За нас са важни вецовете, тецовете и ВЕИ, както и енергийна независимост на отделни сгради, махали и общини, като в Скандинавия. И да възобновим добива на уран. Това е истинската независимост.
Петър

2016.06.05 | 22:03

1
Правителствена делегация, начело с биберона Делян Добрев се извиняват на Русия.Построява се Белене.Построява се Южен поток.Все още имаме школата за атомни инженери.Турция купува много енергия от нас.Защото цената им е изгодна.Със две атомни централи,другите в района ще те пазят и без американските ракети.И стига е ревало правителството че няма пари.По нищо не личи.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини