С 5,4 млн. лева променят облика на стария градски център на Русе

  • 03 април 2015 13:17

  • 1224
  • 0
С 5,4 млн. лева променят облика на стария градски център на Русе
©

Строителните дейности по благоустрояването на стария градски център на Русе приключиха. Предстои да се оформи документацията, да се получи становище от Министерството на културата и да се приеме обекта, като официалното откриване ще се състои в началото на юли, съобщи заместник-кметът на града Димитър Наков, цитиран от БТА.

Той обясни, че този проект, на стойност 5,4 млн. лева, е променил коренно облика на центъра на Русе и се възприема много положително от гражданите и туристите. Изградени са два сухи фонтана с художествено осветление на площадите "Хан Кубрат" и "Елиас Канети", както и система за озвучаване.

Извършена е пълна рехабилитация на водното съоръжение, намиращо се пред сградата на Регионалния исторически музей. На площад "Елиас Канети" ще бъде поставен паметник на родения в Русе световноизвестен писател-нобелист, а на площад "Хан Кубрат" през следващата седмица ще бъде монтирана фигура на уличен музикант.

Изградена е нова настилка по централната пешеходна улица "Александровска" - от площад "Свобода" до площад "Батенберг". Градинките на площад "Батенберг" са изцяло обновени с нова растителност, която се поддържа с автоматична поливна система.

Монтирано е и художествено осветление. От три месеца работи и системата за видеонаблюдение, като 25 камери следят за евентуални вандалски прояви. Наков обясни, че дефекти, които са се появили на места, ще бъдат отстранени от фирмата-изпълнител.

Той каза още, че на 12 недобросъвестни собственици на сгради в центъра, които не ги поддържат, с което загрозяват участъка и създават опасност за пешеходците, са издадени предписания при съвместна инициатива на общината и на Министерството на културата.

Наков обясни, че това има ефект, тъй като дори и в съда жалбите срещу предписанията биват отхвърлени. По отношение на паркирането заместник-кметът обясни, че до края на годината ще бъде изграден подземен паркинг с 58 места.

Последвайте канала на

1224 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини