Със стоманобетонови пилоти укрепват свлачището край Асеновград

  • 03 април 2015 11:38

  • 1513
  • 2
Със стоманобетонови пилоти укрепват свлачището край Асеновград
©

Със стоманобетонови пилоти, забити на 12-13 метра дълбочина в скалите, ще бъде укрепено свлачището край Асеновград.

Възложили сме проектирането на екип хидроинженери от Университета по архитектура, строителство и геодезия, съобщи пред БТА зам.-кметът на община Асеновград Пламен Йончев.

През последните месеци в района на Асеновград по посока Смолян и околните села текат непрекъснати свлачищни процеси. По думите на Йончев, засегнатата територия е огромна и е около 2000 декара.

"Поставянето на стоманобетонови пилоти и четири подпорни стени с цел по-добро фундиране и по-добро хващане на свличащи се земни маси касае общинската пътна мрежа. Отделно Агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/ ще изгражда голяма подпорна стена, за да спре свлачището по републиканския път Асеновград-Смолян", обясни Йончев.

Укрепването на свлачището със стоманобетонови пилоти ще струва около 1,2 млн. лв. Община Асеновград подготвя писма за нужното финансиране до областния управител на Пловдив Розалин Петков и до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

"Надяваме се държавата по най-бързия начин да отпусне средствата, тъй като другата седмица ще имаме разрешение за строеж и готови проекти. Обявили сме частично бедствено положение и ако се забавим, пътят ще се разруши напълно", каза още Пламен Йончев.

И днес екипи на АПИ продължават разчистването с верижна техника на падналите земни маси и дървета по пътя Асеновград - Смолян. Свлачището е на около 1 км от Асеновград и се активизира в нощта на 1 срещу 2 април.

От АПИ съобщават, че движението е временно ограничено и препоръчват да се използва обходният маршрут Кричим - Девин. Уверенията на Агенцията са, че до довечера пътят Асеновград - Смолян ще бъде отворен.

Последвайте канала на

1513 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
krs

2015.04.07 | 12:10

2
ПИЛОТИ,ПИЛОТИ.....не си разбрал и то стоманобетонени!

2015.04.07 | 12:10

1
Пилоти или пилони?!

Добави коментар

Водещи новини