Всеки десети българин живее в "дълбока бедност"

  • 17 март 2015 11:19

  • 1382
  • 7
Всеки десети българин живее в "дълбока бедност"
©

Често, когато говорим за бедност, дебатът се изчерпва със социалната политика и парите, с които разполага държавата, но всъщност факторите за съществуването на бедността и за нейното решаване са много по-дълбоки и са в рамките на образованието и реализацията на пазара на труда, каза старши икономистът в Института за пазарна икономика Петър Ганев пред БНР.

Днес ще се проведе дискусия, организирана от Института на тема "Бедността в България: фактори, рискови групи и предизвикателства пред социалното подпомагане". Според изследвания на Института при хората, които са с основно образование, вероятността да не се реализират на пазара на труда и да изпаднат в бедност, е изключително голяма.

Ако си с висше образование, дори по време на криза, успяваш да си намериш работа. Може би, не чак толкова високо платена, но все пак не си от лицата в риск от бедност, коментира Ганев.

Въвеждаме понятието "дълбока бедност", като това са хората, които са най-отдалечени от средната класа, т.е. доходът им е до 40% по-нисък. Под този праг пада всеки десети българин. В тази категория попадат предимно хора, които са в работоспособна възраст, но безработни. Работещите бедни са около 200 хиляди спрямо линията на бедността, но ако приложим тази "линия за дълбока бедност", те почти изчезват, т.е. само 2% от заетите са в дълбока бедност, каза той и поясни, че доходът на попадащите в категорията "дълбока бедност" е много под минималната работна заплата, каза още икономистът.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1382 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2015.03.20 | 08:32

7
При социализма и в СИВ такива беднотии нямаше ! САМО РУСИЯ ! ДОЛУ ЕС и НАТО с фалшивата им "демокрация " ! ДОЛУ ГЕРБ и ТИКВАТА ! САМО РУСИЯ !

2015.03.20 | 08:31

6
При социализма проблемите се решаваха и нямаше толкова чиновници които всичко да обсъждат с години и нищо да не правят! Както е казал класика лозето иска мотика не молитва! Всички чиновници много разбират ама проблемите стоят! Индустрия, селско стопанство и модерна енергетика трябват не тия педерастии със комп, игри и разни кръчми трябва да се произвежда Китайците не са икономика номер едно защото развиват като нас услуги и туризъм, за Япония и Германия да не говорим, дори Русия развива индустрия и високи технологии!

2015.03.20 | 08:31

5
От както свободата и демокрацията се появиха има бедност, безработица, липсва здравеопазване и образованието също демократите разсипаха средното техническо образование и ни на тресоха разни езикови гимназии които произвеждат трайно безработни мързеливи де би ли със самочувствие които един гвоздей не могат да забият и искат големи заплати в офис!
Аз

2015.03.20 | 08:31

4
Ти живял ли си при социализма?! Не ми разправяй, че не е имало бедност! Знаеш ли колко получаваха селскостопанските работници за един ден работа на полето?! Ако успееха да си докарат 50-60 лв месечно - пак щастливи! Понякога и толкова не можеха да си докарат! Седнал да ми хвали соца?!

2015.03.20 | 08:31

3
На 42г. според теб дали съм живял по социализма!? А до колкото до селско стопанските работници и техните заплати защо не кажеш за образователният им ценз и за заплатите на инженерите с по две висши в градовете!

2015.03.20 | 08:30

2
Ти полуграмотни селяни по 5000 лева заплата ли искаш да взимат то и основното и средното на село е само шестици от горе до долу, а едвам четат дори имам такива в фирмата за нищо не ставате само самочувствието ви е голямо, а възможностите нула!

2015.03.20 | 08:03

1
АТАКА на власт ! ПЛАНЪТ СИДЕРОВ в ДЕЙСТВИЕ ! Това е СПАСЕНИЕТО СЕГА !

Добави коментар

Водещи новини