Търговци алармират за недостиг на ток у нас

  • 14 октомври 2011 07:36

  • 1210
  • 0
Търговци алармират за недостиг на ток у нас
© Булфото

Oт 2 месеца у нас има недостиг на електроенергия, казаха пред "24 часа" търговци на ток.

Те твърдят, че им отказвали покриване на заявени от тях количества за износ с мотива, че токът е кът и трябва да се осигурява с предимство вътрешното потребление.

"Вървим първо към цялостно затваряне на износа и има вероятност дори от режим на тока", твърдят от бранша.

"Да, има ограничения в износа", потвърди и шефката на Асоциацията на търговците на ток Румяна Георгиева. Те продължават вече втори месец, търговци търпят загуби, плащат неустойки по договори и се опасявам, че това ще продължи, докато НЕК, БЕХ и ЕСО (Електроенергийният системен оператор) си прехвърлят топката", категорична е Георгиева.

Според източници на "24 часа" ограниченията започнали, след като договорът за осигуряване на резерва между ТЕЦ"Варна" и НЕК изтекъл на 6 октомври, но не бил подновен, защото централата поискала високи цени. Затова ЕСО ограничил износа, за да гарантира вътрешното потребление и да не се стига до режим на тока. От Министерството на икономиката вчера ни препратиха за отговор от ЕСО на въпроса има ли опасност от режим на тока.

От ЕСО пък ни изпратиха огромно съобщение, в което се твърди, че износът на ток не само не е ограничаван, но за последната година бил с рекордни стойности.

В момента общата сума на капацитета за износ била 1216 мегавата и той е запълнен изцяло с електроенергия, произведена в България. Диспечерите отричат категорично и възможността за режим на тока. Според тях “работещите мощности към момента достигат до 6600 мегавата при върхово натоварване, включително за обезпечаване на износа на електроенергия, въпреки спирането на 6-и блок в АЕЦ “Козлодуй” за планов ремонт и презареждане. Краят на този ремонт е планиран за 2.11.2011 г.

"Поради настъпилото застудяване и намалени завирени обеми в комплексните и големи язовири към момента ТЕЦ “Варна” работи с 3 блока, като два от тях са активиран студен резерв”, казват от ЕСО.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1210 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини