460 наказателни постановления за 9,2 млн. лв. получиха трите ЕРП-та

  • 14 януари 2015 10:51

  • 1030
  • 0
460 наказателни постановления за 9,2 млн. лв. получиха трите ЕРП-та
©

На трите електроразпределителни дружества са издадени 460 наказателни постановления за нарушения на обща стойност 9,2 млн.лв.

Това съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Светла Тодорова пред парламентарната комисия за наблюдение дейността на ДКЕВР, цитирана от БТА.

Тодорова представи информация за извършени одити за дейността на електроразпределителните дружества, които са направени от януари до април 2014 г. като фактическите проверки са приключили към април 2014 г. Одитите обхващат периода от 1 юли 2008 г. до 30 ноември 2013 г.

Общо 415 констативни протокола са съставени на трите електроразпределителни дружества - на ЕВН те са 120, на ЕНЕРГО-ПРО - 183 и на ЧЕЗ - 112. Въз основа на тези протоколи се изготвя одитен доклад, при наличие на данни в този доклад за извършено административно нарушение се образува административно наказателно производство и се съставя акт, обясни Тодорова.

Могат да бъдат образувани административно наказателни производства, ако нарушението не е направено преди повече от пет години. Броят на съставените актове за административни нарушения е общо 1805, от които на "ЧЕЗ Разпределение" те са 981, на "ЕВН България" - 374 и на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи - 450 броя, съобщи Тодорова.

Административно-наказателните производства могат да приключат с издаване на наказателно постановление, с отправяне на предупреждение или прекратяване на преписката с резолюция като преценката се извършва за всеки конкретен случай, посочи Тодорова.

Тя каза, че предупреждение се отправя, когато се преценява, че нарушението е маловажно. Такава преценка ДКЕВР е направила по 512 актове за установяване на административни нарушения. Тодорова посочи, че това са случаи, когато например при смяна на електромер няма подпис от двама свидетели или пък, когато при отговор на жалба на клиент не е спазен предвидения по закон срок от 30 дни.

Тодорова отбеляза, че в началото на 2013 - от януари до март, са постъпвали по около 4000 жалби на месец към ЕРП-тата и дружествата са забавяли отговора си с пет до десет дни.

Към днешна дата са приключени 975 административно-наказателни производства, издадени са 460 наказателни постановления, като всички са с имуществена санкция от 20 000 лв. Издаването на наказателни постановления обаче не води до автоматично плащане на санкцията, тя е дължима след приключване на делата, отбеляза Тодорова.

Към момента са заведени 55 дела по наказателни производства.

Председателят на комисията информира, че ДКЕВР среща трудности при връчването на актовете за установени нарушения на представителите на електроразпределителните дружества, което удължава процеса по налагане на санкции.

Последвайте канала на

1030 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини