Изпускат по 150 куб/сек. от язовир "Жребчево"

  • 09 януари 2015 11:58

  • 2972
  • 2
Изпускат по 150 куб/сек. от язовир "Жребчево"
©

По 150 кубика в секунда трябва да се изпускат от язовир "Жребчево" в момента, за да се достигне предписания от Министерството на околната среда и водите обем на водосбора през януари.

Това каза на пресконференция управителят на "Напоителни системи" - Сливен Мустафа Мустафов, цитиран от БТА.

Общо 260 милиона кубика е контролният обем, спуснат от министерството за януари, докато от дружеството са предложили да бъде 335 милиона кубика.

Вероятно ще бъда глобен, че не спазвам тази заповед, коментира той и допълни, че към момента от язовира се изпускат по 40 куб/сек.

Според Мустафов обвиненията към дружеството, че не са спазили графиците за контролирано изпускане на вода през ноември, са неприемливи и безпочвени. Той посочи, че наводненията в края на годината са били природно бедствие и не е можело да се избегнат.

Според него за разливите по река Тунджа през декември причината е състоянието на речното корито, което е обрасло и с наноси. Той даде и примери за критични ситуации през ноември и декември 2014, в които не са били спазени предписания на МОСВ, за да се избегне изпускането на големи количества вода от язовира.

Управителят заяви още, че очаква да бъде уволнен в близките дни. По думите му е крайно време да се спре с политическите назначения и да бъдат въведени правила, така че в "Напоителни системи" и други дружества, да влязат специалисти. Мустафов не отрече, че и неговото назначение е било политическо. Той допълни, че се очаква 25 процента съкращение на работещите в местното дружество.

Последвайте канала на

2972 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.01.09 | 15:27

2
NAI DOBRE E MALKOTO SIVO MOZAZE NA PROSTATA TIKVA DA IZTOZAT!!
Българин

2015.01.09 | 15:26

1
Стига с поставените лица от ДПС. Няма ли най-после някой да ликведира тази партия веднъж за винаги.

Добави коментар

Водещи новини