Засилен интерес към производството на биогаз у нас отчитат експерти

  • 04 януари 2015 20:44

  • 2082
  • 1
Засилен интерес към производството на биогаз у нас отчитат експерти
©

Засилен интерес към производството на биогаз у нас отчитат експерти, цитирани от News7.

През последните години все повече български фермери и производители инвестират в екологичната обработка на биоотпадъците.

У нас работят 12 инсталации за производство на екологичното гориво. Страната ни е сред държавите с най-голям потенциал за биогаз от първични и вторични селскостопански отпадъци, но въпреки това е на последно място спрямо другите европейски държави.

Еколози и биопроизводители настояват държавата да предприеме необходимите мерки за стимулиране и подпомагане на производството, което може да се използва в три различни направления.

Газът, който се произвежда у нас - основно метан, може да се пречисти и така да зареждаме нашите автомобили, твърдят експерти. Процесът на когенерация може да се приложи за производство на електричество.

Всеки един процес на гниене отделя топлина, която може да се изведе обратно и да се използва за отопление на детска градина, на училище. Така се случва в много западноевропейски страни.

От целия процес накрая оставя една хомогенна суровина – тор. Този процес е само печеливш, защото от една страна ограничава замърсяването от безразборното изхвърляне на тези отпадъци, а от друга - се явява възможността за енергийна независимост на локално ниво.

Последвайте канала на

2082 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.01.05 | 09:35

1
Да ручаат повеке боб мое и да бием Русия с газ

Добави коментар

Водещи новини