"Икономист": Смъртта на "Южен поток" дава импулс на нови газови проекти

  • 11 декември 2014 14:58

  • 2300
  • 8
"Икономист": Смъртта на "Южен поток" дава импулс на нови газови проекти
©

Спирането от Русия на политически мотивирания мегапроект "Южен поток" вдъхна силен импулс на планирания от ЕС Енергиен съюз, пише британското списание "Икономист".

На състоялата се тези дни среща в Брюксел еврокомисарят по енергийната политика Марош Шефчович обсъди с енергийните министри на Австрия, България, Гърция, Италия, Румъния, Словения и Хърватия ускоряването на плановете за по-удобни интерконекторни връзки и за интегриране на все още фрагментирания регионален газов пазар, отбелязва изданието.

Връщат се обратно на масата редица нови газови проекти в стремежа на засегнатите европейски страни да намерят алтернатива за 63-те милиарда кубически метра газ годишно, които "Южен поток" би доставял.

Българският газов интерконектор с Румъния трябва да влезе в действие догодина, планира се подобен и с Гърция, както и между България и Сърбия. Унгария се надява да съживи преминалия в архивите план за пренос на газ от Азербайджан към Централна Европа.

Будапеща би спечелила и от възкресяването на планирания терминал за втечнен природен газ (ЛНГ) на хърватския остров Кърк. Този проект би струвал 600 млн. евро и е активно лансиран от Америка, която сама ще бъде износител на ЛНГ от догодина.

Терминалът на Кърк зацикли миналата година поради слабото търсене на газ, твърдения за руски интриги и избухналия остър спор между Хърватия и Унгария. Унгарската петролно-газова компания МОЛ е най-голям акционер в партниращата й, но изпитващата сериозни трудности хърватска компания ИНА.

Сега обаче Хърватия, засегната от руското "не" на "Южен поток", смята, че проектът е отново на дневен ред. Загреб планира нова оценка за целесъобразност с намерение да завърши терминала до 2019 г. Макар че предложеният му капацитет е малък - между 4 и 6 млрд. кубометра годишно, в съчетание с правилни интерконектори терминалът на Кърк може да разбие руския монопол върху газовите доставки за Югоизточна Европа, отбелязва "Икономист".

Изграденият ЛНГ терминал в Словения вече помогна на тази страна да договори голямо намаление за газа, който получава по тръба от Русия. Балканските страни се надяват да дублират успеха на словенците, добавя британското списание.

Последвайте канала на

2300 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
FM

2014.12.14 | 16:39

8
Глупак. Газ, откъде.

2014.12.13 | 18:45

7
Дава зелена светлина на шистовият газ и на ГМО-то после и като пробутат АКТА и ядрените си бомби на наша територия ще се посъбудите ама ще е късно!

2014.12.13 | 17:39

4
И СМЪРТТА НА БРИТАНСКАТА ИМПЕРИЯ ДАДЕ НОВИ ВЪЗМОЖНОСТТИ ЗА СВОБОДА НА НАРОДИТЕ.

2014.12.13 | 18:45

6
Когато ( Америка фалира ) американската империя наречена НАТО (Еврогейски съюз също) тогава света ще стане такъв какъвто трябва да е не клоака като сега с наркомани, педали и курви!
БАТКО ЛЮБО-- дърт хюм от Юруш

2014.12.13 | 18:45

5
Боли ли , боли ли червени педалчета и последователи на болшевишката гювендия Хахо ага Безродни ??? Така ги болеше и майките ви, когато ги шибаха " братушките " !! Затова, свиквайте ,така ще бъде , не се надявайте на обрат !! Особено дъртия хюм Любчо Педито от Юруш !
BOIKYYGLY JENATA NA AHMED DOGAN

2014.12.11 | 20:24

1
SHIBAXA BOIKO PEDERASA V YSTATA I V GAZA

2014.12.13 | 17:39

3
БРИТАНСКИ ТЪПОТИИ.
BOIKO-KURVO-KURVO

2014.12.11 | 20:26

2
KURVATA BOIKOYGLY=NA KOL NABIT

Добави коментар

Водещи новини