Московски: Ще кандидатстваме с проекти за финансиране по плана "Юнкер" (видео)

  • 02 декември 2014 14:20

  • 2502
  • 0
Московски: Ще кандидатстваме с проекти за финансиране по плана "Юнкер" (видео)
© Булфото

Има готови проекти, които Министерството на транспорта и информационните съобщения е подало за следващия програмен период на плана "Юнкер" в две направления. Първият списък е с проекти, свързани с информационни технологии, електронно управление, дигитална икономика, а вторият - с обща инфраструктура. Това каза пред журналисти министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло МосковскиИвайло МосковскиИвайло Московски е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в кабинета.

Той присъства на откриването на нов тренажорен комплекс в Авиационния учебен център на ДП "Ръководство на въздушното движение".

Според Московски на първо място сред подадените проекти трябва да бъдат приходогенериращите, защото ще се финансират през частната инициатива на инвеститорите. Планът "Юнкер" предвижда да даде единствено гаранции, за който и да е от проектите, уточни той. Няколко от проектите са за железопътна инфраструктура, има готовност и за някои от пътната инфраструктура. Тъй като те ще се класират по някакъв състезателен критерий, се надяваме България да намери място в плана "Юнкер" и някои от проектите да получат финансиране, каза още Московски.

Железопътни проекти са Русе - Варна, Синдел - Карнобат. Пътните най-вероятно ще включат трасето - София - Калотина, магистрала "Черно море" или магистрала "Рила", каза той.

Проектите, финансирани от еврофондовете, по новата ОП "Транспорт", включват и магистрала "Хемус" - първите 60 километра (Плевен - Ловеч), уточни Московски в отговор на въпрос. "Спекулации по "Хемус не трябва да има, магистралата е приоритет и тя ще се направи", посочи министърът.

Той коментира още, че не се знае точно през кой финансов инструмент ще стане това, но ако не бъде одобрена по оперативната програма, ще се търси финансиране или със заем от банките, или от бюджета като начало. "Декларирали сме, че е приоритет и ще я започнем", каза Московски. Целта на плана "Юнкер" е да се привлекат публично-частни инвестиции в реалната икономика за периода 2015-2017 в размер на 315 млрд. евро, обясни вчера целите на плана премиерът Борисов.

Ивайло МосковскиИвайло МосковскиИвайло Московски е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в кабинета каза още, че има политическо решение да бъде изпратена днес новата ОП "Транспорт" в окончателен вариант.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2502 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини