Муравей Радев: Държавата трябваше да оздрави КТБ

  • 12 ноември 2014 18:33

  • 1512
  • 1
Муравей Радев: Държавата трябваше да оздрави КТБ
©

Държавата щеше да похарчи далеч по-малко средства, ако бе направила опит да оздрави КТБ, вместо да остави Централната банка да я фалира.

Това каза министърът на финансите в кабинета „Костов” Муравей Радев в интервю за Фокус.  „Лошото на дълга е, че лесно се взема и трудно се връща. А попаднеш ли в дългова спирала, излизане няма”, заяви Радев. По думите му, добрата страна на актуализацията на бюджета е основният ремонт на макрорамката и актуализираната прогноза за следващите 3 години, както и опитът да се неутрализира възникналият риск върху банковата система. „Слабостите са в две основни посоки. Първо – високият размер на дефицита от 3.7% от БВП. Почти същия, който му завеща предишният парламент и малко по-нисък от предложения от служебния кабинет. Вярно, че чудеса за 2 месеца не могат да се направят, но все пак вместо по-сериозно намаляване на разходи, виждаме едно тяхно разместване и пресортиране в рамките на същия този нов размер разходи от половин милиард лева”, посочи Муравей Радев.

По думите му, дефицит от над 3% ни вкарва в наказателна процедура по свръх дефицит от ЕК, което не е добре за инвестиционния климат, но може да се окаже добре за България. Според него, основна слабост на актуализацията на бюджета е рязкото нарастване на държавния дълг. „За няколко години той почти се удвои. Вярно, с част от целево събраните средства във фискалния резерв предстои плащане на стар дълг и общият му размер ще намалее, но въпреки това положението е тревожно”, подчерта Муравей Радев.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1512 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Спрете да крадете

2014.11.15 | 14:58

1
EБАХТЕ МАМАТА НА ДЪРЖАВАТА.

Добави коментар

Водещи новини