80% от сградите и съоръженията у нас - незаконни

  • 10 септември 2014 10:40

  • 2644
  • 3
80% от сградите и съоръженията у нас - незаконни
©

80 на сто от сградите и съоръженията у нас не са законни. Това обяви пред БНР арх.Николай Гълъбов – заместник-председател на Камарата на архитектите в България.

Не става въпрос за тотално незаконни сгради, без никакви разрешения, обясни той и подчерта, че разрешителният режим е сложен и противоречив, а оттам той става скъп.

Една пристройка става сложна и скъпа. Бюрокрацията е усложнена. Това кара хората да си решават проблема по простия начин и оттам започват да се натрупват балкончета, остъкляване, които не са узаконени. Почти всяка сграда, с която съм си имал работа, се оказва, че има нещо, което е незаконно, допълни Гълъбов.

Според него процедурите трябва де се облекчат. "Не е нужно да измисляме нови процедури, достатъчно е да погледнем опита на други страни. Във Франция до 200 кв. метра къща въобще не се иска разрешение. Вярва се много повече на архитекти и инженери. Обществото им се е доверило и съответно търси отговорност от тях, докато в България цялата отговорност се държи от властимащите, от министерства и кметове, което спира процеса и го прави по-скъп", завърши Гълъбов.

Той обясни, че при сегашната нормативна уредба един и същ проект в три различни общини се оценява по три различни начина.

Арх. Гълъбов е убеден, че предизвикателствата на изменението на климата и бедствията, които следват от това могат да се предотвратят с превенция и добро планиране в градоустройството: В много от градовете у нас се изготвят нови общи устройствени планове. Сега е моментът да се включи т.нар синьо-зелена инфраструктура в планирането. /…/ Става въпрос за зеленината, паркове, реки, водохранилища. Архитектурата не трябва да надделява, а да допълва синьо-зелената инфраструктура.

Добре е да се обърне внимание и на настилките по уличната мрежа, препоръча архитектът: Мислим да работим в тази сфера, ако можем да наложим да се използват такива настилки, така че водата, която се излива, да не се събира, а да минава в земята.

Последвайте канала на

2644 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
dggg

2014.09.14 | 23:44

3
VIE DOKATO YMYVATE I SE PRAVITE NA YMNI MANGALIYE NI PREVZEXA..SVUR6I VSI4KO V BULGARIA ..Koi 6te e tozi tupak deto 6te dade pove4e ot 2 leva za imot v Mangalia??? 4estito

2014.09.14 | 23:35

1
И какво излиза, че 4 от 5 човека нямат нищо по закон, съответно не плащат данъци на държавата. Това са милиарди годишно, които държавата губи! Само аз ли съм балък, че съм узаконил всичко вместо да скатавам парите! Решението е много просто - пускане на уведомление за бутане от общината, но явно няма воля? То за какво ли изобщо има воля в България, освен за корупция?!

2014.09.14 | 23:35

2
Стига с това бутане бе ! Дай да се направи лесна и достъпна процедура за узаконяване ! Имаш ли някаква поне бегла представа колко ще струва това по твоята "логика" ? Направеното да се узакони и да се плащат данъци а не постоянно да се руши !

Добави коментар

Водещи новини