Служебният министър на икономиката: Имаме нужда от БЕХ

  • 12 август 2014 13:40

  • 1291
  • 0
Служебният министър на икономиката: Имаме нужда от БЕХ
©

Чувствам се доста уверен в това, което трябва да се направи в следващите няколко месеца, а и за по-напред. Определено предизвикателствата са големи и има доста елементи, които трябва да се подобрят.

Това каза в интервю за БНР служебният министър на икономиката и енергетиката Васил ЩоновВасил Щонов Васил Щонов е роден на 25 април 1972 г. в гр. Пловдив. Възпитаник е на Английската езикова гимназия. "За мен най-важното е да се покаже по-голяма прозрачност в това как се вземат решенията в тези сектори. Да се стабилизира най- вече във финансов план работата в енергийния сектор, където има големи натрупани дългове поради редица неефективности в сектора непрекъснато се увеличава задлъжнялостта на БЕХ, който комбинира всички държавни предприятия", добави той. Щонов беше категоричен, че има необходимост от структура като БЕХ. "България е малка държава и в цял свят се забелязва тенденция да се окрупняват големите предприятия, за да имат по-голяма финансова стабилност и по-голяма сила на пазара. Знаете колко са големи енергийните гиганти навсякъде в Европа, така че бих казал, че БЕХ е прекалено малък за мащабите на Европа, а България иска да бъде ефективен участник на енергийния пазар и на регионалния, и на европейския", каза още служебният министър.

Според него на енергийния пазар се наблюдава дисбаланс на търсенето и предлагането. "Цената на електроенергията в България е по-ниска в сравнение в абсолютна стойност с цената в Европа и в региона, но в сравнение с доходите на българското население е горе-долу сходна. Така че това, което е важно е да се повиши ефективността на работата на предприятието. Знаете, всяко държавно предприятие има доста възможности за повишаване на ефективността и в същото време трябва да се разгледа енергийния микс. Това, което липса е последователност. Често се сменят правителствата и политиката се сменя прекалено често. В последната година задълженията на БЕХ са се увеличили, вместо да се подобрява. За да се оправи това положение е необходима последователна политика и всички участници да направят отстъпки. ДКЕВР искаме да бъде още по-независим орган. Трябва да се постигне един консенсус от институциите за това какво трябва да се направи, което донякъде беше постигнато от миналото служебно правителство, но после не беше продължено. Така че идеята на Енергийния борд е след като се постигне консенсусът да се постигне и съгласие на надпартийно ниво, че тези стъпки трябва да се следват. Надявам се Енергийният борд да заработи в рамките на служебното правителство и в него ще участват всички структуроопределящи единици на енергийния пазар. Имаме план, който ще изпълним чрез Енергийния борд. Елементите са, че всички участници на пазара ще трябва да направят отстъпки", заяви Щонов.

Той обясни, че в момента продължава правния анализ на договора с „Уестингхаус“. "На този етап няма опасност за България или за БЕХ и АЕЦ „Козлодуй“ да се направят разходи, които после трябва да бъдат връщани, но важното нещо на този договор да се види какво точно цели. Много по-правилно, според мен, е да се погледне какви са мощностите в момента на България, как се очаква тези мощности да бъдат изваждани от употреба в следващите 20 години и с какви да бъдат заменени. След като се направи този анализ ще може да се вземе правилното решение колко бързо да се движи този проект", обяви Щонов.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1291 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини