5% от българите определят икономическата ситуация като добра

  • 31 юли 2014 07:05

  • 1243
  • 3
5% от българите определят икономическата ситуация като добра
©

Само 5% от българските граждани определят икономическата ситуация в страната ни в момента като добра. 93 на сто са на мнение, че икономиката ни се развива изключително зле.

Това показват данните от последното проучване на Евробарометър. В 28-те страни - членки на ЕС, недоволство от състоянието на икономиката в страната си изказват средно 63 процента от гражданите. Парадоксът е, че недоволството от състоянието на родната икономика идва на фона на отчитаните от управляващите добро състояние на публичните финанси и на оптимизма им за икономически растеж. По-негативно отношение към икономическото положение има само в затъналите в проблеми Португалия, Гърция и Испания. В тях едва 4% от хората мислят, че икономиките им се развиват добре.

Икономиката е и сферата, която притеснява най-много българите, следвана от имиграцията, безработицата и състоянието на публичните финанси. Най-силно притеснени за безработицата и икономиката са в Кипър. Най-висок страх от имигранти има в Малта, а за публичните финанси най-силно са разтревожени в Дания. В Румъния, в сравнение с останалите страни от ЕС, се опасяват най-вече от висока инфлация, а в Швеция - от климатичните промени и заплахата за околната среда. За разлика от повечето останали европейци, българите изобщо не се страхуват от тероризъм - точно 0% го определят като заплаха, пише в. Сега.

Според Евробарометър доверието към единната валута - еврото, се повишава. 55% от всички европейци подкрепят въвеждането на единната европейска валута. 67% от европейците, живеещи в еврозоната, подкрепят въвеждането на единна монетарна и икономическа система за целия съюз, а извън еврозоната процентът е повече от два пъти по-скромен - само 32 на сто. Най-силните поддръжници на еврото са Естония, Словения, Люксембург и Белгия, а най-изявените противници логично са Великобритания и Швеция. В България мненията "за" и "против" еврото са почти равностойни. В подкрепа на въвеждането му са 41%, а срещу - 42 на сто.

Макар страната ни да е в ЕС от 2007 г., по-голямата част от българите не се чувстват европейци. България, Италия и Гърция са единствените три страни, които не са преминали 50-процентовата граница на положителни отговори на въпроса "Чувствате ли се граждани на ЕС?". Отрицателен отговор са дали 53% от българите, 51% гърците и 50% от италианците. Също така по-малко от половината българи смятат, че са запознати с основните си права като граждани на ЕС, а 41% смятат, че гласът им няма значение за развитието на политиката на съюза.

Българите са прецедент и по удовлетвореността от начина си на живот. Едва 35 от процента харесват стандарта си на живот. България е единствената страна в ЕС, в която този показател пада под 50%. Средно 76% от гражданите на ЕС приемат стандарта си на живот, а най-доволни са шведите, датчаните и холандците, при които процентът доближава 100. Също 35% от българите чувстват реална заплаха от изпадане в бедност. Изненадващо, но точно толкова процента се чувстват сигурни в стабилността на личните си финанси и в бъдеще. От обедняване се страхуват най-много гърците, литовците и латвийците. Преобладаващото очакване на европейците за следващите 12 месеца е, че положението на икономиката в страните им ще остане същото. Въпреки това оптимистичните очаквания са повече от негативните и тези показатели са довели до повишаване на индекса на оптимизма за първи път от 2007 г. насам.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1243 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2014.08.09 | 22:40

3
Проблема за бизнеса, икономиката, народа и за цялата ни държава идва от банките. Високите лихви по кредитите унищожиха бизнеса и държавата, а парите не са в обръщение а мухлясват в трезорите. Защо е така. Да се въведат закони за намаляне на лихвите по всички кредити нови и стари до нивата които са в централните дуржави в ЕС. Тогава ще тръгне бизнеса и икономиката. Могат да се направят и много други неща но дали искат........

2014.08.09 | 22:40

2
Тези 5% са олигарсите и чорбаджиите изедници, дето от край време смучат кръвта на Българския народ.
Българин

2014.08.09 | 22:40

1
Тия 5% са собствениците на фирми и приближените до тях. Защо не се направи проучване сред работническата класа,при тях е направо всичко пагубно. Няма държава,няма правителство което да мисли за тях,просто са оставени на кравожадните (така наречени) бизнесмени.

Добави коментар

Водещи новини