Петър Чобанов: Банките са ни стабилни

  • 02 юли 2014 19:15

  • 1553
  • 0
Петър Чобанов: Банките са ни стабилни
© Булфото

Българските банки са стабилни, каза финансовият министър Петър ЧобановПетър Чобанов Петър Чобанов е роден на 20 юли 1976 г. в Ямбол. Завършил е Математическа гимназия „Атанас в Пазарджик, предаде БТА.

По повод на ситуацията в банковия сектор финансовият министър каза, че са предприети навременни и категорични действия. Успяхме да успокоим хората и те разбраха, че техните пари в банката са защитени, допълни Чобанов. Според него ситуацията около конкретни банки също се е успокоила и има информация, че вложителите започват да се връщат. Към момента можем да кажем, че конкретната банка, срещу която беше атаката, успя да се справи със собствен ресурс, каза министърът. Той отбеляза, че хората трябва да се чувстват уверени в банковата
система. Сега е необходимо спокойствие, трезво мислене и хората да не се поддават на паника и злонамерени слухове. Банките са стабилни и ще продължат да бъдат такива, подчерта Петър ЧобановПетър Чобанов Петър Чобанов е роден на 20 юли 1976 г. в Ямбол. Завършил е Математическа гимназия „Атанас.

По думите му тезите за търсене на помощ от МВФ "продължават да бъдат избутвани на преден план", но те не са съобразени с обстановката. Това, което ни трябва в момента, е спокойствие и мисля, че е крайно време да спрем да плашим хората, каза финансовият министър. Той добави, че международните пазари имат доверие в България и доказателство за това е реализираната преди няколко дни емисия на дълга. Не бива да бързаме да се обръщаме към международните институции за финансова подкрепа; имаме възможности и средства сами да се справим, заяви Петър ЧобановПетър Чобанов Петър Чобанов е роден на 20 юли 1976 г. в Ямбол. Завършил е Математическа гимназия „Атанас.

Относно оставката на правителството на Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 финансовият министър посочи, че на всички е ясно, че на 6 август ще има служебен кабинет и затова конкретната дата на оставката не е важна. Докато съм на тази позиция, ще продължавам да изпълнявам задълженията си отговорно; хората трябва да се чувстват спокойни и да продължат да движат нормалната си дейност, без да се притесняват и без да бъдат потапяни в катастрофични сценарии, каза Чобанов.

Прогнозите за фалит на болници през септември няма да се сбъднат, министърът на финансите. Той посочи, че приходите от здравни осигуровки вървят с много добри темпове, като нарастват спрямо миналата година с двуцифрени темпове. По думите на Чобанов ще има преизпълнение на приходите от здравни осигуровки, което веднага ще се върне в бюджета на Здравната каса, и това ще нормализира обстановката.

Министърът днес бе в Пазарджик, за да присъства на церемонията по повод на приключването на проекта за цялостно обновяване на кв. "Запад". В него са вложени повече от 3,7 милиона лева, осигурени от общинския бюджет и публичната инвестиционна програма на правителството.
 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1553 0

Свързани новини

Свързани галерии

Водещи новини