Няма промяна в режима за доставка на газ, обявиха от МИЕ

  • 16 юни 2014 14:41

  • 1169
  • 0
Няма промяна в режима за доставка на газ, обявиха от МИЕ
©

Kъм момента няма промяна в режима за доставка на природен газ за България и параметрите са в рамките на договорените, съобщи Министерството на икономиката и енергетиката.

„Българската страна следи с особено внимание динамично променящата се ситуация, свързана с доставките на природен газ за България и Европа през Украйна и при необходимост има готовност да предприеме незабавни действия за защита на интересите на българските потребители”, се посочва в съобщение на МИЕ до медиите. От министерството отбелязват, че не са констатирани прекъсвания или промяна на потока при обмена на информация между диспечерските центрове на българския газопреносен оператор “Булгартрансгаз” ЕАД и операторите по пътя на газа от Русия към България. Няма промяна на физическия поток и налягането на входните точки на страната. „За гарантиране на сигурността на газовите доставки в България се следват редица мерки, даващи възможност за своевременни действия и обезпечаване на нуждите на потребителите в страната”, отбелязват от ведомството.

Към днешна дата в газохранилище “Чирен” са налични 355 млн. куб. метра природен газ, като във връзка с динамичната ситуация в Украйна продължава да се нагнетява газ и в момента. Възможностите за дневен добив са средно около 3,3 млн. куб. метра, което осигурява около 65% от дневното потребление за този период от годината, при настоящите метеорологични условия в страната. При посочените нива, добивът на количества от ПГХ “Чирен” ще осигурява доставки за минимум 100 дни. В страната се осъществява и местен добив, посочват от Енергийното министерство. Има възможност и за пренос на от 1 до 3 млн. куб. метра дневно от Гърция към България. Изброените ресурси дават възможност да се осигури потреблението на газ в страната краткосрочно, без прекъсване на доставките за потребителите, уверяват от МИЕ.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1169 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини