Експерт: Проблемите в енергетиката могат да повлекат цялата държава надолу

  • 13 май 2014 09:50

  • 1855
  • 1
Експерт: Проблемите в енергетиката могат да повлекат цялата държава надолу
© Булфото

Създаването на енергиен борд у нас е безпредметно, ако няма консенсус между политиците за спасяването на сектора, който може да повлече надолу цялата държава.

Това заяви в интервю за БНР енергийният експерт проф. Атанас Тасев. "Въпросът е, че има много силна политическа намеса в енергетиката. Докато не седнат политиците да се разберат, никакъв международен борд няма да може да реши проблема. А въвеждането на хора отвън, това е, общо казано, под достойнството за всяка една държава", каза още той. Обявеното поскъпване на въглищата до 77 лева на тон условно гориво от юли няма да реши проблемите на мините, смята Тасев. "Повишаването на цената в момента ще доведе до приход в мините от порядъка на около 15 милиона, което е закърпване на ситуацията. Реалната цена е значително по-висока. Като се има предвид дългосрочните договори с американските централи за разходите по повишаване цената на горивото, директно се пренасят върху цената на тока. Но очевидно, ако има задачи пред регулатора да се стабилизира цената, може би ще бъде за сметка на ТЕЦ "Марица-изток" 2", допълни проф. Тасев.

 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1855 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
каката на баткото

2014.05.14 | 18:21

1
какви ги плещите ,бе нали от там се краде най-много и сега кръвопийците не могат да си поделят лапачката!!! старите пиявици не дават , а новите не могат да се докопат!!!! ето за това казвам най-добрият ч.б. е - мъ ...ртв...ият такъв!!!!

Добави коментар

Водещи новини