ЕРП-тата внасят становищатата си в ДКЕВР до края на деня

  • 12 май 2014 14:27

  • 1215
  • 0
ЕРП-тата внасят становищатата си в ДКЕВР до края на деня
©

До края на деня и трите електроразпределителни дружества ще внесат своите становища в ДКЕВР, както бе поискано от енергийния регулатор. Това коментираха днес пред журналисти представители на ръководствата на дружествата.

От ДКЕВР заявиха, че засега не могат да кажат какво следва оттук нататък, докато не се запознаят в детайли със становищата, предаде БТА.

Стефан Абаджиев - управител на "Енерго-Про"-Варна, коментира пред журналисти, че преговорите между "Енерго-Про" и НЕК са започнали много отдавна и продължават, но не се постига консенсус по един въпрос - по признаването от страна на НЕК на дължимите от компанията суми към електроснабдителното дружество.

НЕК ни дължи 46 млн. 400 хил. лв. - толкова, колкото ние сме прихванали, и когато НЕК признае това, сме готови веднага да седнем с експертите и да обсъдим схема за превеждането на тези средства към НЕК, заяви Абаджиев. По думите му обаче позицията  на НЕК е различна - компанията не признава този дълг към дружеството.

Абаджиев уточни, че въпросната сума е равна на изплатените от "Енерго-Про" средства за "зелена енергия" към ВЕИ-производителите, както предвиждат Законът за енергетиката, Законът за енергията от възобновяеми източници и наредбите.

Прихващането е направено от "Енерго-Про" в края на миналата година и в началото на тази след задълбочен анализ от страна на  наши експерти, каза още Абаджиев. Това се е случило, защото от ДКЕВР не са дали никакви указания, след като ВАС отмени старата  методика за определяне на цените, обясни Абаджиев.

Йорг Золфелнер - председател на УС на "ЕВН България", заяви, че преговорите с НЕК на дружеството продължават и че след  почивните дни през миналата седмица вече е време за работа.

Имаме нови доказателства и различни становища от различни институции, които са приложени в становището на дружеството към ДКЕВР, отбеляза той, но отказа да говори за тях пред медиите. Золфелнер за пореден път заяви, че в основата на процедурите за отнемане на лицензиите стои търговски спор и затова се водят преговори между ЕРП и НЕК.

Кремена Стоянова от ЧЕЗ също обяви, че до края на работния ден дружеството ще внесе в ДКЕВР своето становище. Нямам чувството, че преговорите с НЕК са пред провал, каза в отговор на въпрос Стоянова. Става въпрос за търговски взаимоотношения, няма съществен напредък, но сме оптимисти, че резултатът е близо и ще е положителен, заяви мениджърът.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1215 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини