Добрев: НЕК имат задължения в порядъка на 700 млн. лева

  • 14 април 2014 17:12

  • 1110
  • 0
Добрев: НЕК имат задължения в порядъка на 700 млн. лева
© Булфото

Информацията за задълженията на НЕК може да бъде забавена. Тя може да бъде публикувана на сайта на НЕК след европейските избори.

Това заяви депутатът от ГЕРБ и бивш министър на икономиката и енергетиката Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор: на въпрос. Той коментира исканата от депутати от ГЕРБ информация за задълженията на НЕК и дали тя може да бъде скрита. "Тези задължения са в порядъка на 700 милиона лева за 6 месеца, това означава по 70 милиона лева на месец. Ние се опитваме в продължение на последните два месеца да даваме предложение за това, как може да се реши моментната ситуация. НЕК дължи 180 милионна лв. на Министерството на финансите, дивидент за минали периоди, парите ги има. БЕХ може да използва тези средства, ако те бъдат опростени от Министерството на финансите, за да се увеличи капитала на НЕК и това частично да помогне в тази криза. Предлагаме да се стартира търговия с гаранциите за произхода на зелената енергия. Това са ценни книжа, които държавата притежава и които биха могли да доведат до още 150 милионна допълнителни приходи”, посочи Добрев.

По думите му, миналата година се е взело решение за намаляване цената на тока, веднъж с 5% през лятото и след това с още 1% в началото на януари. "В решението за намаляване на цената с 5% се вписаха приходи извън енергийната система на стойност 499 милиона лв. от продажбите за квоти на въглероден диоксид. Още тогава се знаеше, че няма толкова квоти, за да се получат 500 милиона лв. приходи – реалният приход е около 100 милиона лв. с решението на регулатора от 1 август 2013 година, да бъде признат по документи оформен дефицит в размер на около 400 милиона лв”, допълни той.

На въпрос, дали се подготвя сценарий за фалиране на НЕК, Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор: отговори: "Надявам се, да не се прави всичко това умишлено, а да е нескопосан опит да се прави социална политика през цената на тока, защото намалявайки цената с 5% на всички, това означава, че хората с висока консумация получават много по-голяма отстъпка парично изразена, отколкото хора с ниска консумация на енергия”.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1110 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини