Пускат до дни ТЕЦ „AЕS - Гълъбово”

18 май 2011 15:13

Пускат до дни ТЕЦ „AЕS - Гълъбово”
©
1846 0

До няколко дни най-новата ТЕЦ у нас „AЕS - Гълъбово” ще получи лиценз за енергопроизводство и разрешително за работа. Това обяви изпълнителният директор на топлоцентралата Рой Рийд днес в Гълъбово.

Пробните 72-часове изпитания на двата блока са завършили успешно. В понеделник държавната приемателна комисия е подписала протокола за търговска експлоатация на първи енергоблок без забележки. За утре е насрочена инспекцията на втори блок и най-късно идната седмица и той щял да получи разрешително за работа.

На първия пусков етап централата ще работи с намалена мощност от общо 420 мегавата, добави Рийд. След няколко месеца натоварването щяло да бъде увеличено на 500-540 мегавата, а до края на годината се предвижда да достигне и пълния работен капацитет от 600 мегавата.

Шефът на централата призна, че ще те продължат да плащат неустойка на българската държава заради забавения пуск до достигане на пълната проектна мощност. По неофициална информация от началото на годината АЕS брои на НЕК по 30 хил. евро на ден неустойки.

Днес американската компания АЕS стартира и поредния проект от своята социална програма в община Гълъбово. Даден бе старт на цялостния ремонт на улици в миньорското градче за около 1,4 млн. лв. В следващите 5 години компанията ще подкрепи социални проекти за общо 8,4 млн. лв.

Десислава Станева
1846 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини