Хазната губи милиони заради нелегални превози, смята управител на превозваческа фирма

  • 06 март 2014 16:37

  • 1167
  • 1
Хазната губи милиони заради нелегални превози, смята управител на превозваческа фирма
©

Нелегалните превозвачи сериозно ощетяват лицензираните транспортни фирми и съответно местния и държавния бюджет, тъй като не плащат ДДС, застраховка, корпоративен данък и осигуровки. Това каза управителят на "Шумен - Пътнически автотранспорт" Иван Банков в областната администрация, където се състоя втора работна среща по проблемите с нерегламентираните превози в региона.

По негови данни заради незаконните превози в Шуменска област местната хазна е ощетена с около 4 млн. лв., а в национален мащаб загубите от данъци и такси, плащани от лицензираните превозвачи са около 180 млн. лв. , тъй като транспортните фирми губят клиенти и намалява печалбата, която се облага.

Банков посочи, че заради нерегламентираните превози от автогарата в областния град са преустановени част от редовните линии на лицензирани превозвачи - от Шумен до Пловдив, Сливен, Търговище, Велики Преслав и до села в региона. По думите му от Смядово до Шумен се извършват по 18-20 нелегални превоза на ден, а от Велики Преслав до областния град - още около 16 курса, което сериозно ощетява лицензираните превозвачи.

По данни на Банков, от 17 януари до 23 февруари в страната са извършени проверки, при които в Шуменско е спрян от движение само един автомобил заради нерегламетирани превози, а в съседните области Търговище и Разград - съответно 11 и шест моторни превозни средства.

Във връзка с писмо на областния управител на Шумен Венцислав Венков в региона се планират и провеждат ежедневни съвместни проверки от служители на Регионалната дирекция "Автомобилна администрация" и Териториалната дирекция на НАП с цел противодействие на нерегламентираните и незаконни превози, припомни временно изпълняващият длъжността на Сектор "Пътна полиция" в Шумен гл. инспектор Цанко Цанков.

От 17 януари до 28 февруари са проверени 533 моторни превозни средства, съставени са 12 акта и 28 глоби с фиш по Закона за движение по пътищата на водачи, извършващи обществен превоз, отчете той. Издадени са и 27 протокола за предупреждение на водачи и собственици на таксиметрови автомобили, и са наложени два броя принудителни административни мерки, отбеляза Цанков.

Директорът на Регионална дирекция "Автомобилна администрация" Реджеб Зекерие съобщи, че служители на дирекцията са извършили от началото на акцията до 3 март още 443 проверки на моторни превозни средства, предимно таксиметрови автомобили. Съставени са 9 акта и е наложена една административна мярка, уточни Зекерие и допълни, че проверките продължават.

Последвайте канала на

1167 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.03.08 | 12:06

1
В определени дни на автогара София се превозват само турци,защото фирмата е турска и пътниците не получават билети,съответно не се плащат данъци.

Добави коментар

Водещи новини