Финансист: Има надежда за икономиката ни

  • 25 декември 2013 13:44

  • 3151
  • 9
Финансист: Има надежда за икономиката ни
©

Новата година дава шанс за появата на лъч светлина що се отнася до икономиката. „Чисто технически много неща започнаха леко да се преобръщат". Това заяви пред Нова телевизия финансовият експерт д-р Банчо Банев.

Банев заедно с блогъра Асен Генов и Мохамед ал Бармауи от „Свободна Сирия" направиха обзор на важните събития през отминаващата 2013 година и прогноза за това какво ни очаква през следващата.

Тримата говориха за протестите, белязали ежедневието на българите от февруари насам, кризата с бежанците, достигнала до нашата страна в резултат на нестихващия граждански конфликт в Сирия и икономическата ситуация, която определя битието на всеки.

„Спря драстичното и редовно покачване на цените на тока, започна и поевтиняване на електроенергията, а през зимата българина го вълнуват сметките", даде пример преподавателят Банев. По думите му обаче намаляването на бедността е дълъг процес и за нея е рано да се говори. „Има фактори за обръщане на палачинката след обедняването в продължение на 20 години", коментира обаче икономистът, който подкрепя правителството, но смята, че за коалиционния кабинет е добре да работи в условия на протест.

С констатациите на финансиста не се съгласи съвсем блогърът Асен Генов, който видя в думите на д-р Банев прословутите „опорни точки" на управляващите. „Заклинанието ‘Протестирайте, защото това ни помага' очевидно работи, но истината е малко по-различна. В момента в България имаме ясни индикации, че се оттеглят инвеститори. Управляващите не успяха да разсеят и съмненията за това как ще бъдат усвоени милиардите в заеми." Според Генов има много парадокси, които сочат недвусмислено, че оставката на правителството вече е „ужасно закъсняла".

Освен протестите, другият голям проблем пред управляващите тази година бе справянето с кризата със сирийските бежанци.

Напоследък притокът на бежанци намаля осезаемо. Според Бармауи причините са няколко. Освен зимата, която възпрепятства достигането им до българската граница, роля играе и не съвсем топлото им посрещане, нито на улицата, нито в центровете, където биват настанявани.

„Ужасната обстановка в бежанските лагери е необяснима, нетърпима", каза активистът, който не може да си обясни къде е причината за това, но отбеляза, че в последните месеци има известно подобрение.

Най-силният спомен на Мохамед ал Бармауи от 2013 г. ще остане мигът, в който е посрещнал своята майка в България, която се опитвал да изведе от Сирия в продължение на повече от година.

Последвайте канала на

3151 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
манев

2013.12.30 | 13:23

9
Икономиката тръгва нагоре благодарение на "мъдрото" ръководство на БСП и ДПС.
onq s konq

2013.12.30 | 13:23

8
Сигурно още има хора,които съвсем съэнателно броят протестиращите и твърдят че всички са "платени".Истината е,че протестиращите са лицето на 70% от миэерстващите българи и е беэсмислено да се спори иэобщо с подобни проправителствени фенове,эащото идиотиэма им е вграден по рождение.

2013.12.30 | 13:23

7
Най-големият проблем на управлението са самите управляващи! Те не само дойдоха по втория начин във властта, но и са безнадеждно некомпетентни и злонамерени ! Но, тъй като сте тъпанари и се наддумвате кой, как да наругае хората които ви казват истината, ТЪНЕТЕ В МИЗЕРИЯ!
Твой адаш до Асен Генов

2013.12.30 | 13:22

3
Слушай бе Лалугер.....!!!!! Ако не е БОЙКО и такива като него гдето Осират и клепат против БЬЛГАРИЯ навьн / ОРЕШАРСКИ / щеше да има много по -добри резултати. Като се правиш че много знаеш ----------- не виждаш че сте мижаво малсинство и се губите в мьглата.Ако не си взел коледните от протестите бегай да ги вземеш в подлеза.

2013.12.30 | 13:23

6
ОРЕШАРСКИ МОЖЕ ДА ИМА ДОБРИ РЕЗУЛТАТИ САМО АКО ИКОНОМИКАТА НИ Е СУБСИДИРАНА ОТ СССР! ПРИ РЕАЛНА ИКОНОМИКА ТОЙ Е БЕЗСИЛЕН И УМСТВЕНО НЕСПОСОБЕН!
Р.Райнов

2013.12.30 | 13:23

5
Генов, Генов... !Тия "опорни точки" добре си ги измислихте, но с това не може да скриете от чия "ясла" идва "зобта", която сладко похапвате! И моля, не се намествайте по икономически теми/там сте като Б.Борисов - много "бос"/!Карайте си с боичките...там ви бива...

2013.12.30 | 13:23

4
kraino vreme e genov da se skrie - polezno e ami dai bojepak da tugne ikonomikata niama da e locho nali...
Бива ги за седянки

2013.12.30 | 00:30

2
Могат разбирасе да вършат и то 2 работи но под масата едната е да си чеше таратанците!!!
pomak

2013.12.30 | 00:30

1
Банчо да си иде в партия ПОМАК.

Добави коментар

Водещи новини