Ипотеките ще поевтиняват и през 2014

  • 19 декември 2013 06:47

  • 1033
  • 0
Ипотеките ще поевтиняват и през 2014
©

Ипотечните кредити в лева с плаваща лихва ще поевтинеят още повече през 2014 г. и ще станат най-предпочитаните заеми за покупка на жилище. Ръстът при тегленето на такива кредити ще е много плавен, като постепенно размерът им ще става по-висок и ще покрива все по-голяма част от цената на жилището, пише в. Труд.

Това са прогнозите, които направиха вчера Уникредит Булбанк и консултантската компания “Кредит Център”. Според Екатерина Кирилова, шефка на маркетинга на Уникредит Булбанк, през тази година е бил наблюдаван понижен интерес към ипотечните кредити в евро с фиксирана лихва за разлика от засилващия се интерес към заемите в лева с плаваща лихва. Друга тенденция според нея е засилващият се ръст на покупките на жилища с кредити в петте основни града - София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора. Търсят се все повече жилища с цени около 70 000 евро за сметка на по-евтините. Тя смята, че тенденцията, заедно с намаляването на лихвите по кредитите, ще продължи и през 2014 г., въпреки че домакинствата като цяло ще са много предпазливи заради несигурната обстановка.

Според Кирилова през тази година средният размер на отпуснатите ипотечни кредити се е увеличил от 64 000 на 67 000 лева, като догодина тази тенденция ще продължи. Шефът на “Кредит Център” Тихомир Тошев също твърди, че ипотечните кредити в лева ще доминират на пазара през 2014 г. По негови данни тези кредити в момента са три четвърти от всички. Тошев обаче предвижда по-голямо намаление на лихвите по потребителските заеми - с 0,25 до 0,75 процентни пункта. Причината според него е, че при ипотечните заеми имаше достатъчно голямо поевтиняване през тази година и догодина най-вероятно лихвите при тях ще намалеят символично.

Според “Кредит Център” до края на 2014 г. финансирането при покупка на жилище ще стигне до 75% от стойността на имота при положение, че сега е с около 10 процентни пункта по-малко. Увеличението на интереса към кредитиране на покупка на жилище обаче ще бъде плавно според компанията. “Кредит Център” предвижда и около 5% ръст в тегленето на потребителски кредити през 2014 г. Част от този ръст ще дойде заради факта, че често купувачите на жилища смятат потребителския заем като допълващ към ипотечния.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1033 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини