България продаде машини на Китай за 2 милиона евро

  • 16 декември 2013 10:02

  • 1749
  • 0
България продаде машини на Китай за 2 милиона евро
©

Първите търговски договори между България и Китай вече са факт. Единият е за износ на наш софтуер за индекс на имоти, а другият – за продажба на металорежещи машини за над 2 млн. евро. И двата контракта са подписани по време на икономическия форум в Пекин, информира БНР.

Става въпрос за износ на оборудване от България за цели инсталации, линии, на които ще се лее за първо вграждане на части за различни автомобилни компании. Подобни машини в момента работели в предприятия в Германия, в САЩ, в Китай дори имало 150 бройки, работещи по тази технология.

По думите на Лъчезар Динев от Българо-китайската търговска камара наши софтуерни продукти за първи път излизат на китайския пазар, след като българската фирма ги е листвала на пет световни борси.

"Софтуерни умения и знания за развитието на българския бизнес - това е туризъм, български компании, които са свързани с изграждането на имоти, както и имотната индустрия в България", посочи Динев.

Председателят на Китайския съвет за насърчаване на международната търговия Уан Дзифей заяви, че китайското правителство насърчава своя бизнес да излиза в чужбина, като препоръча българските институции да правят същото.

Той прие молбата на председателя на НС Михаил Миков да се придвижат по-бързо няколко споразумения и меморандуми, които ще отворят път за бизнеса.

По време на форума бяха подписани и споразумения за износ на царевица. Договорите бяха парафирани от зам.-министъра на земеделието Явор Гечев.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1749 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини