България не се е отказала да съди „Атомстройекспорт”

  • 19 август 2011 08:46

  • 665
  • 0
България не се е отказала да съди „Атомстройекспорт”
© Булфото

Националната електрическа компания на България (НЕК) все още смята да подаде насрещен иск за 61 милиона евро срещу руския строителен предприемач „Атомстройекспорт” за изплащане на старото оборудване на площадката на АЕЦ „Белене”, съобщава руският вестник „Коммерсант”.

Делото ще бъде внесено в Арбитражния съд към Международната търговска камара в Женева. Това решение беше обявено в отговор на действията на „Атомстройекспорт”, която през юли заведе дело в Арбитражния съд в Париж, настоявайки НЕК да й изплати 58 милиона евро за подготвителната работа по изграждането на атомната електроцентрала.

По този повод НЕК обяви, че ще подаде иска срещу руската компания, тъй като на 16 август изтече срока на ултиматума към „Атомстройекспорт” да оттегли своя иск.

Освен това следващата седмица ръководството на НЕК обещава да представи юридическата фирма, която ще защитава интересите й по делото срещу „Атомстройекспорт”.

Според българската компания нейните адвокати вече завършват подготовката на документите. Вчера дори НЕК е изпратила писмо до Арбитражния съд в Париж с молба да получи време до 15 октомври, за да се запознае подробно с документацията по иска на руската компания.

„Фактът, че руската и българската страна са завели съдебни дела не означава, че става дума за война. Просто отношенията преминават към по-сериозно ниво в преговорния процес, което дори трябва да се приветства”, коментира професор Атанас Тасев, член на Българския енергиен форум. Според експерта двете страни ще успеят да постигнат компромисно решение по спора.

Последвайте канала на

Весела Найденова
665 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини