Рестартът на "Белене" бил неоснователен

  • 06 декември 2013 14:49

  • 1581
  • 3
Рестартът на "Белене" бил неоснователен
©

БСК смята, че рестарт на проекта „Белене" би бил необоснован, защото централата не е част от дългосрочна икономическа и енергийна стратегия, а и под въпрос в момента е необходимостта за изграждане на нови мощности за задоволяване на вътрешното потребление, съобщи "Труд".

Държавата не трябва да се ангажира финансово в нов проект за ядрена централа, т.е АЕЦ „Белене" може да бъде реализирана само на базата на частно участие, при стриктното спазване на принципите за безопасност, гласи становище на Българската стопанска камара (БСК), изпратено до Народното събрание.

Темата за атомната централа беше повдигната от партия „Атака" след като лидерът й Волен Сидеров внесе в Народното събрание законопроект за рестарт на дейностите по проекта. На този етап обаче обсъждане на този проект все още не е проведено в парламентарните комисии.

По време на блиц контрола в Народното събрание в сряда премиерът Пламен Орешарски пък коментира, че в началото на своя мандат правителството е обещало анализ за икономическата полза от проекта. "На настоящия етап не съм готов да отговоря конкретно на тези въпроси и затова не съм инициирал дебати по темата", заяви тогава премиерът.

БСК застава зад позицията, че държавните дружества не трябва да се обвързват с изкупуване на енергията, произведена от ядрената централа и бъдещите ценови условия за това. Не бива да има държавна намеса на енергийния пазар, когато липсва реална заплаха за недостиг на производствени мощности и за сигурността на доставките.

От „Атака" направиха предложиха и за преобразуване на електроразпределителните дружества в предприятие с преобладаващо държавно участие. По същество това е национализация, което е нарушение на конституционните права на частната собственост, обявиха от БСК.

„Заместването на инвеститори с репутация и опит в прилагането на утвърдени европейски практики от държавни структури по неясни правила ще създаде трусове в управлението на компаниите и е риск пред сигурността на доставките", твърди БСК.

Последвайте канала на

1581 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2013.12.10 | 08:04

1
Няма губеща или затворена Атомна централа в света БСК да не заблуждават народа или са им малко комисионните?
аз

2013.12.10 | 08:04

3
Глупости! Има страшно много затворени АЕЦ по света. Особено след аварията в Япония!

2013.12.10 | 08:04

2
НПЪЛНО ПОДКРЕПЯМ НАПИСАНОТО!

Добави коментар

Водещи новини