Въвеждат такса за всички производители на ток

  • 05 декември 2013 07:29

  • 1093
  • 0
Въвеждат такса за всички производители на ток
©

Такса върху преференциалните цени ще бъде въведена за всички производители на еленергия, научи „Монитор“. Това ще стане чрез спешни промени в законите за възобновяемите енергийни източници и за енергетиката, които ще бъдат внесени в парламента в петък.

Към момента предложението е такса от 20% да се налага върху субсидираните цени на слънчевите и вятърните централи. Обхватът й обаче ще се разшири за АЕЦ, ТЕЦ, ВЕЦ и всички останали зелени централи.
„Промените се налагат, за да бъде поправен дисбалансът в енергийната система, допуснат от ГЕРБ”, обясни в пленарната зала председателят на енергийната комисия Рамадан Аталай.

Това обаче ще се отрази на приходната и на разходната част в бюджета. В момента приходите и разходите са сметнати, като се имат предвид само 150 млн. лв., които ще постъпят от таксата от 20% върху префернциалните цени на слънчевите и вятърните централи. Предвижда се събраните пари да се харчат за инвестиции и програми в областта на енергетиката.
Това беше уточнено в последния момент на извънредно заседание на бюджетната комисия във вторник.
 

Освен това таксата върху преференциалните цени на слънчевите и вятърните централи няма да е твърдо фиксирана на 20 на сто, а ще бъде диференцирана, обясни в кулоарите на парламента председателят на бюджетната комисия Рамадан Аталай. Размерът на ставката ще зависи от годината на инсталиране и от размера на мощността. „За някои производители ще е 5%, а за други над 25%“, каза Аталай. Той поясни още, че таксата ще е средно 15 на сто.

„Трябва да има ясен сигнал към банките, че този бизнес не трябва да ги притеснява и че инвеститорите ще могат да си плащат кредитите“, коментира Аталай.

Председателят на енергийната комисия обясни още, че хората, които имат слънчеви панели на покрива за собствени нужди, най-вероятно ще бъдат освободени от таксата. Ако обаче са се свързали към някое от електроразпределителните дружества и продават енергия, ще дължат такса.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1093 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини