Държавната ТЕЦ "Марица изток 2" изхарчила 36,1 млн. лева без договори

  • 21 октомври 2013 14:24

  • 3306
  • 3
Държавната ТЕЦ "Марица изток 2" изхарчила 36,1 млн. лева без договори
©

Държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" е платила 36,1 млн. лв. на десетки фирми за строителство, доставки и услуги не само без да обявява обществени поръчки, но и без да има сключени договори. Това показва проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция, която е ревизирала всички конкурси на централата между януари 2010 г. и април 2013 г., пише "Труд".

Според доклада от одита, през периода ТЕЦ "Марица-изток 2" е изхарчила без договори 25 млн. лева за доставки и 11,1 млн. лева за услуги. Финансовата инспекция е посочила виновник за всяко едно от нарушенията.

Най-често повтарящите се имена са тези на изп. директор по това време Георги Христозов, който сега оглавява надзора на Българския енергиен холдинг, и неговият заместник Живко Динчев. Агенцията за държавна финансова инспекция е съставила срещу тях актове за административни нарушения. Вчера двамата не бяха открити за коментар.

От Агенцията за държавна финансова инспекция напомнят неколкократно в доклада си, че тецът трябва да съгласува всички свои плащания над 100 хил. лева със своята компания майка "Български енергиен холдинг". За непроведените процедури обаче липсва съгласие или отказ от принципала.

Най-много пари са похарчени неправомерно за доставка на варовик и за автомобилни превози на персонала. В първия случай от теца твърдят, че са платили общо 6,5 млн. лв. без договор за варовик, защото без него не можели да работят, а обявените конкурси се забавили.

Често повтарящо се нарушение е, че държавната централа е задържала гаранциите за участие в обявените от нея обществени поръчки за по-дълъг срок от разрешения. Тя е връщала парите на отпадналите участници едва след като изтичал срокът за обжалване на конкурсите.

Оценителните комисии в централата пък допускали за победители в някои случаи участници, които не са предоставили всички необходими по закон документи, и дори са внасяли по-малки гаранции от изискуемите.

Финансовата инспекция е проучила и казуса "консултации" от Българския енергиен холдинг. Всяка година ТЕЦ "Марица-изток 2" е плащал на своята компания майка БЕХ по 2,12 млн. лева за оказани консултантски услуги.

Сумата се начислявала и без да бъдат предоставени услугите. На час стойността на услугата е 230,78 лева или около 118 евро, пресмятат от Агенцията за държавна финансова инспекция. Според заключенията на одиторите това не е нарушение на закона, защото той позволява дружествата да сключват договори със свързани компании, без да обявяват конкурси.

Подобна практика беше сериозно разкритикувана от финансовата инспекция при доставчиците на ток ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН. Според заключенията на ведомството тогава те неправилно плащали на своите компании майки за външни услуги.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3306 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2013.11.01 | 16:35

3
АБЕ, от ден на ден излизат фрапиращи случаи на кражби и ограбвания на държавата от крадци,облечени на високи постове.ТО не беше монополи на ток,Белене с един Манов,горката нещастна ГОРА,ИЗСЕЧЕНА И ПРОДАДЕНА ОТ МАФИОТИ,НАРЕЧЕНИ ДИРЕКТОРИ,МИНИСТРИ,СДРУЖЕНИЯ ИТ.Н.СЕГА И Марица-изток2.
ДО КОГА

2013.10.30 | 21:19

2
Както писах преди и потвърждавам и сега. Цената на тока е 0.10 ст. на кв/ч другото е кражва и геноцит. Бих написал и други неща но не ги публикуват.

2013.10.30 | 21:19

1
samo hrantutnici po cql den lejat i vzimat zaplati

Добави коментар

Водещи новини