България е сред страните от ЕС, която използва най-много ток и дърва за отопление

  • 08 октомври 2013 09:08

  • 2342
  • 0
България е сред страните от ЕС, която използва най-много ток и дърва за отопление
©

България е сред страните в ЕС с най-висок дял на електроенергията, използвана за битови нужди. Това се констатира в доклада на Световната банка за българската енергетика, както и в редица анализи на български и чуждестранни енергийни експерти, предаде БТА.

За сметка на това страната ни е на последно място в ЕС по използване на природен газ за битови нужди. Пред БТА Иванка Диловска, председател на Института за енергиен мениджмънт, илюстрира разликата в енергийното потребление у нас и в Европа чрез използване на модел на потребление на едно средно домакинство.

В енергийното потребление на едно средно европейско домакинство най-голям дял заема природният газ - 36 процента, след това е електрическата енергия с 25 процента, на последно място са въглищата - само с 4 процента. В потреблението на едно средно статистическо българско домакинство на първо място е електрическата енергия с 39 процента, на второ място е използването на дърва за огрев в стари печки (32 процента), на трето място е отоплението с централизирано топлоснабдяване (15 процента), на четвърто място са въглищата - 11 процента и на последно място с едва два процента е природният газ, посочи Диловска. Ако говорим за брой клиенти, ползващи единия или другия вид отопление, при последното преброяване НСИ е констатирал, че 25 процента от домакинствата се отопляват с електричество, коментира Диловска.

Едва около 3 на сто пък са газифицираните домакинства, сочат данните на "Овергаз".

Парадокс е, че изградената у нас газоразпределителна мрежа позволява отоплението на газ на около 11 процента от домакинствата, но по-голямата част от тях не са се възползвали от възможността да променят начина си нажотопление, коментира за БТА Диловска.

Причините са от една страна недоверие към природния газ като ресурс, тъй като неговите цени се сменят на всеки три месеца и в последните години има тенденция към увеличаването им, а от друга страна при електрическата енергия има повече политически обещания, а и действия за това да се защитават хората от високите цени, коментира председателят на Института за енергиен мениджмънт.

При електроенергията е налице и постоянно субсидиране на битовите клиенти от цените на електроенергията за индустрията, докато природният газ няма кой да го субсидира и няма кой да защитава този тип потребители, коментира Диловска. Самият начин на преминаване към отопление на газ предполага първоначална инвестиция грубо от порядъка на около 5 000 лв. - за изграждане на вътрешна сградна инсталация и поставяне на отоплителни уреди, което е сериозна финансова бариера пред потребителите, посочи тя.

Поради това газификацията отсъства странно у нас в сравнение с Европа по отношение на структурата на отопление на домакинствата, добави Диловска. Причината пък да не се използва електричество за отопление в Европа на първо място са високите цени на тока, но и защото електричеството се счита за високотехнологична стока, посочи експертът.

В Западна Европа цените на електрическата енергия са 2,6 пъти по-високи спрямо цените на природния газ за домакинствата, при нас в момента цените на електрическата енергия са 1,7 пъти по-високи спрямо цените на природния газ, но когато се добави първоначалната инвестиция за присъединяване и вътрешна инсталация на газ, като се добави и ниският стандарт на живот и страха от високите сметки, се разбира защо домакинствата нямат интерес да се газифицират, коментира експертът.

Цената на електроенергията бе понижена на два пъти през тази година - средно с между 7,28 процента и 6,22 процента за клиентите на различните електроразпределителни предприятия от 5 март 2013 г. и с около 5 на сто от 1 август 2013 г. В момента цената на тока за битовите потребители, клиенти на ЧЕЗ, е 0,15085 лв. за киловатчас без ДДС дневна тарифа и 0,09458 лв. на киловатчас без ДДС нощна тарифа, за клиентите на ЕВН цените са съответно 0,15470 и 0,09643 лв. на киловатчас, а за клиентите на Енерго-Про - 0,16102 и 0,09853 лв. на киловатчас. За БТА от "Овергаз" уточниха, че техните клиенти - газифицирани домакинства, са над 52 000.

За по-малките топлофикации обаче броят на клиентите остава константна величина. Има леко увеличение на клиентите, но се намалява средно консумираното количество топлинна енергия, коментира за БТА Валентин Терзийски, заместник-председател на Асоциацията на топлофикационните дружества.

Както отоплението с електроенергия, така и това на централно топлоснабдяване зависи много от характеристиките на личното потребление и от съпътстващи условия като саниране на сградата, състояние на сградната инсталация, консумацията на съседите, коментират енергийните експерти. Колкото повече хора ползват парно в една сграда, толкова по-ниски излизат сметките и съответно колкото повече отказали се от услугата на топлофикация има в един вход, толкова по-неизгодно е отоплението, показват изчисленията.

Проф. Пламен Цветанов, енергиен експерт от Асоциация на българските енергийни агенции коментира пред БТА, че замърсяванията с фини прахови частици в градовете се дължи основно на индивидуалното отопление с дърва и въглища, а в по-малък дял - на транспорта.

Хората използват за отопление основно дърва и нискокачествени въглища, поради което и около 29 градове в България са пред опасността да бъдат наказани за лошо качество на въздуха, коментира за БТА проф. Цветанов. Пелетите и чипсът са модерното гориво на биомаса, за производството и изгарянето им обаче се изискват и модерни технологии. Все още много малък процент от хората използват този вариант на отопление, показват данните на Асоциация на българските енергийни агенции.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2342 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини