Британски експерт: Гражданите трябва да получават част от печалбите на корпорациите

  • 30 септември 2013 13:07

  • 1405
  • 3
Британски експерт: Гражданите трябва да получават част от печалбите на корпорациите
©

Трябва да има преструктуриране на системите за социална защита. Това каза на пресконференция на тема тема "Несигурни форми на работа – средства да се справим и подходи за действие от страна на синдикатите" съоснователят на Световната мрежа за основен доход Гай СтендингМрежата цели промотирането на идеята за основен доход и обединява икономисти, философи и други интелектуалци от над 40 страни.

"Правихме проучвания в различни държави. Където има гарантиран базов доход, е увеличена производителността и условията на труд са много по-добри. Предлагаме политиците и различните политически институции да преразгледат концепциите си за труд и заетост, и за начина, по който хората извършват този труд. Много хора извършват дейности, за които не им се заплаща", добави той.

Стендинг лансира идеята да има фонд, в който корпорациите да отделят част от печалбите си. Той обясни, че така е в Аляска, където 10% от печалбите на нефтената индустрия отиват при местните, които получават дивиденти. В Норвегия пък има национален капиталов фонд, от който се отделят пари за гражданите.

В 15 държави членки на ЕС, включително и в България, е започнала подписка с искане Европейската комисия да разгледа въпроса за въвеждане на гарантиран базов доход и да произведе законодателна инициатива по темата, стана ясно на пресконференцията.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1405 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Balaka

2013.10.07 | 18:06

3
Pomiari na darjavna izdrashka ! V kopia chasna firma vi ima !!!

2013.10.07 | 17:52

2
Има още за крадене и продаване.Близък шофьор кара често скраб за Македония,защото има и цветно,бронз,месинг,алуминий,защото там всички заводи работят,няма безработица като у нас.Товарят пристигащи вагони и кораби от УКРАЙНА.Много имало за изнасяне,после следващи бивши съветски страни,там още има много за изнасяне.Явно крадат културно.
КАКА

2013.10.07 | 17:20

1
пламене не си пълни главата с бръмбари...в българия децата на бкп взеха всички работещи предприятия и понеже са безмозъчни продадоха им керемидите за да си купят бентли....сега ти какво искаш от тях - да ти дадат резервната гума на бентлито...виж в статистиката какво изнася българия- скрап ,дърва за огрев и ишлеме

Добави коментар

Водещи новини