Държавата се разделя напълно с БТК

  • 26 септември 2013 07:01

  • 1716
  • 2
Държавата се разделя напълно с БТК
©

След броени дни БТК ще стане 100% частна компания, след като държавата се раздели с т.нар. златна акция. Вчера правителството взе решение за освобождаване на преференциалната акция в телекома, а на 30 септември общото събрание на БТК се очаква да гласува обезсилването на ценната книга, даваща право на държавата в лицето на Министерството на транспорта да участва във вземането на решения, пише вестник "Сега".

В момента телекомуникационната компания е в ръцете на руската ВТБ - Внешторгбанк, и Корпоративна търговска банка на Цветан Василев, чрез общото им дружество "Вива Телеком България".

Опцията за обезсилване на златната акция е била заложена още при приватизацията на БТК през 2004 г., но за това се разбра години по-късно. Междувременно се смениха няколко мажоритарни собственика на телекома, които искаха държавата напълно да се оттегли. Златната акция бе важен инструмент, чрез който частните акционери бяха притискани да изпълняват приватизационните ангажименти и да плащат неустойки и лихви за неизпълнени клаузи по него. Заради неспазване на клаузи по договора за раздържавяване се стигна до спорове между частните собственици и държавата и до съдебни дела, а по искане на Агенцията за приватизация върху стотици имоти на БТК бяха наложени ипотеки - като гаранция, че държавата ще си получи дължимите вземания от купувачите на телекома.

По непотвърдена информация БТК се е спазарила да плати около 150 млн. лева срещу това държавата да се откаже от съдебните си претенции и от златната акция и да вдигне ипотеките върху имоти на компанията. Появиха се коментари, че тази сделка е неизгодна и че българската държава губи милиони от нея.

Още през пролетта гръмна скандал, че служебното правителство е подписало тайно споразумение, с което спорещите страни уреждат финансовите си спорове и прекратяват заведените дела. Оказа се, че наистина има такава спогодба, но какво съдържа тя, е мистерия и до днес, защото и предният кабинет, и сегашният твърдят, че информацията е конфиденциална.

"Широко беше разгледан целият процес на изпълнение на договора за приватизация, всички условия, които са предпоставка за освобождаване на тази акция, са изпълнени. От ответната страна е поискано свикване на общо събрание на 30 септември и в 14-дневен срок трябва да изпълним това задължение", заяви вчера министърът на транспорта Данаил ПапазовДанаил Папазов Данаил Папазов е роден в добричкото село Красен. Магистър, специалност „Корабоводене” на. Според него дължимите плащания вече са постъпили в бюджета.

"Решението за прехвърлянето на т.нар. златна акция на частна компания е взето без аргументация, без да се информира обществото, изключително сме разочаровани от начина, по който този Министерският съвет и този кабинет продължават да вземат своите решения, и считаме това за абсолютно недопустимо, особено в сегашната обстановка", коментира Ивайло МосковскиИвайло МосковскиИвайло Московски е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в кабинета, който бе министър на транспорта в кабинета "Борисов". ГЕРБ щял да използва всички парламентарни методи, за да разбере какви са мотивите за това решение.

Последвайте канала на

1716 2

Коментари 2

Добави коментар
В отговор на 1

2013.10.03 | 12:52

2
Да.За съжаление хората живеещи в република България.

2013.10.03 | 12:52

1
Остана ли още нещо да се продаде в България ? ??????

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини