Надуват наемите на имотите около метрото

  • 16 септември 2013 07:23

  • 649
  • 0
Надуват наемите на имотите около метрото
©

От началото на септември немалко студенти търсят квартира в центъра на София, за да могат по-лесно да посещават нощните заведения и да не им се налага да пътуват далече. Това смята Даниела Грозева от „Веда корект”, цитирана от Монитор.

Според столични брокери останалите кандидат-висшисти продължават да предпочитат да наемат жилища близо до вузовете си или в кварталите, през които преминава метрото.

„Както всяка година, през септември нараства търсенето на квартири в кварталите около вузовете - „Мусагеница”, „Студентски град”, „Дианабад” и „Овча купел”, пояснява Грозева. По думите й наемите тази година леко са паднали. „Вече може да се намери тристаен обзаведен в „Мусагеница” до 450 лв.”, добавя брокерката.

„Тази година и в София се виждат по-възрастни хора, обикалящи около университетите и предлагат квартири на студентите”, каза още Грозева. Според нея най-добре е да се ползват услугите на професионални посредници, които ще предложат различни варианти. „Квартирантите трябва да са по-взискателни и към наемодателите, и към брокерите и да искат договорът да бъде подробен. Бих посъветвала собствениците да сключват договор с всички, които ще живеят в имота им”, поясни брокерката.

Наско Атанасов от „Виктория инвест” смята, че в столичните квартали с метро от лятото наемите са скочили с 10%, като това се отнася главно за зоните, където подземната железница беше пусната през миналата година. Според него търсенето в тези райони продължава да е високо, но след месец-два цените на наемите ще се поуспокоят.

„Обикновено по това време на годината - от края на август и до началото на октомври, покрай началото на учебната година пазарът на наеми в София е най-активен, казва Константин Пандов от агенция „ЕППИ”.

„Както винаги, най-търсени са жилищата около вузовете и близо до спирки на метро. Наемите обаче остават стабилни и засега няма големи промени. Много по-лесно се намират квартиранти за апартаменти, намиращи се в квартали с удобен транспорт. Все още наемателите предпочитат жилището да е топлофицирано”, пояснява той.

Според Мая Иванова, брокер в „Явлена”, българските студенти търсят възможно по-евтина квартира. „Гърците, дошли да следват у нас, могат да си позволят да плащат и по-високи наеми, но те искат квартири основно около Медицинска академия”, поясни и добави, че хора, които са по цял ден на работа и се прибират по-късно, предпочитат малки апартаменти без парно.

Последвайте канала на

Novini.bg
649 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини