Изливат половин милиард лева за второкласни пътища през 2014 г.

  • 29 август 2013 07:12

  • 1022
  • 0
Изливат половин милиард лева за второкласни пътища през 2014 г.
©

Над 501 милиона лева са договорени по Оперативната програма “Регионално развитие” (ОПРР) за ремонти на второкласни и третокласни пътища в страната, съобщи вчера във Варна Генчо Георгиев, главен експерт в Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ).

По думите му с парите ще бъдат оправени различни участъци с обща дължина над 900 км. Георгиев уточни, че вече е приключила рехабилитацията на 639 км. В момента тече ремонтът на други 268 км. Според експерта до края на годината могат да бъдат сключени още около 15 договора за обновяване на второ- и третокласни пътища по тази оперативна програма.

Междувременно министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева съобщи вчера в сутрешния блок на ТВ7, че 35% от републиканските пътища са в много тежко състояние. „В тях не е инвестирано”, уточни тя. „Необходимо е да се направи спешна програма и да видим къде са най- наложителни мерките за рехабилитация. Поискала съм от АПИ тя да бъде изработена до края на септември.

В момента рехабилитираме около 1100 км., но това е недостатъчно в общия обем от 20 000 км републикански пътища”, каза Терзиева.
Министърът на регионалното развитие заяви още, че лот 4 на АМ „Струма” между Сандански и Кулата се изпълнява в срок и трябва да бъде готов през лятото на 2014 г. По отношение на лот 3 на АМ „Струма” Терзиева обясни, че проектът ще бъде много сложен за изпълнение. „Той е включен в индикативните проекти за следващия програмен период.

Евентуалната дата за започване на строителството е 2015 г.”, добави министър Терзиева. Тя каза още, че АМ „Хемус” е категорично в програмата на правителството за започване на строителство. В момента тя е на етап предпроектно проучване. Терзиева напомни, че парите по европейските проекти в ОП „Транспорт” са намалени. „Със сигурност европейските пари за АМ „Хемус” няма да стигнат.

Затова търсим алтернативни източници на финансиране и дори ще обмислим публично-частно партньорство, стига да има икономически интерес”, каза министърът на регионалното развитие.

Последвайте канала на

Novini.bg
1022 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини