EVN дръпна шалтера на 15 ВЕИ централи

  • 26 август 2013 15:41

  • 2259
  • 0
EVN дръпна шалтера на 15 ВЕИ централи
©

От 12.00 часа днес дружеството "EВН България Електроразпределение" е пристъпило към временно преустановяване на достъпа до електроразпределителната мрежа в Югоизточна България на 15 обекта за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници, съобщават от ЕВН.

Дружеството е пристъпило към крайната мярка поради липсата на сключени договори за достъп до електроразпределителната мрежа. Въпреки неколкократните напомнения към момента собствениците на 15 обекта (от общо 1049) за производство на електрическа енергия от ВЕИ не са предприели действия за договаряне използването на електроразпределителната мрежа.

Договорите за достъп са съобразно Общите условия на договорите за достъп на производителите на електрическа енергия от ВЕИ до мрежата на EВН България Електроразпределение, одобрени с решение от 20 май 2013 г. на ДКЕВР. Според Закона за енергетика наличието на договор за достъп е условие за изпълнение на договорите за продажба на електрическа енергия.

Извършването на търговски практики чрез използване на електроразпределителната мрежа при липса на договореност за нейното използване поставя коректните производители в неравностойно положение. "EВН България Електроразпределение" остава отворена за контакти с цитираните централи, в случай че решат да изпълнят законовото си задължение за сключване на договор за достъп, посочват от дружеството.

Последвайте канала на

Novini.bg
2259 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини